Omtzigt hekelt regering die Wob-documenten achterhoudt: "Dit kan niet in een rechtsstaat"

Al sinds 2018 houdt de regering zich niet aan rechterlijke uitspraken om Wob-documenten vrij te geven. Dit heeft de regering al 44 pagina's aan rechterlijke veroordelingen opgeleverd. Kamerlid Pieter Omtzigt vindt dat "dit niet kan in een rechtsstaat", en dient een motie in om de vrijgave binnen een half jaar te regelen. Hoewel politici van bijna alle oppositiepartijen de motie mede-indienen, aarzelt minister Bruins Slot of ze de motie moet aanraden.
In september 2022 kreeg Omtzigt na Kamervragen een overzicht van 44 pagina's toegestuurd aan rechterlijke veroordelingen voor de regering. De regering blijkt namelijk niet op tijd Wob-documenten te hebben geopenbaard, en moest daarom dwangsommen gaan betalen aan de eiser.
Maar hoe de veroordelingen precies in elkaar steken, is grotendeels onduidelijk, stelt Omtzigt. Maar liefst 90 procent van de rechtbankdocumenten is namelijk nog steeds niet openbaar gemaakt zijn, zelfs hoewel sommige veroordelingen al dateren uit 2018. Bovendien is het aantal veroordelingen verdubbeld in de afgelopen jaren.
"Ik ben van mijn stoel gevallen," zei hij hierover eerder al tegen een CDA'er. Volgens hem gaat het om "politiek gevoelige zaken" en "mogelijke dossiers van de overheid". Nu voegt hij hieraan toe: "Dit kan natuurlijk niet in een rechtsstaat. In een rechtsstaat hoort de regering zelf zich aan de uitspraken van de rechter te houden."
Omtzigt wil dat de minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot (CDA), werk gaat maken om dit op te lossen. Hij dient een motie in waarin de regering wordt opgeroepen om alle ingewilligde WOB-verzoeken binnen een half jaar vrij te geven, 'zoals het in een rechtstaat hoort'. De motie wordt ook voorgesteld door politici van SP, BBB, GroenLinks, PvdD, PVV, PvdA, Volt, DENK, JA21 en Nilüfer Gündoğan.
Botsing met minister
Bruins Slot aarzelt of ze de motie moet aanraden. Ze erkent dat de regering zich gewoon aan rechterlijke uitspraken moet houden, maar ook wil ze zich eerst meer in de kwestie wil verdiepen en het goed afstemmen met andere ministeries. Bij de vrijgave van Wob-documenten zijn namelijk veel ministeries betrokken.
Hierop rent Omtzigt verontwaardigd naar de interruptiemicrofoon. Volgens hem ziet Bruins Slot niet de ernst van de situatie in: "Als een burger zes maanden te laat is met het aanleveren van een stuk bij de Belastingdienst, als een burger zes maanden zonder rijbewijs rijdt, als een burger noemt u maar, dan krijgt hij een megastraf, een strafblad en alles erop en eraan. Als het gaat om de overheid, dan is het niet uitvoerbaar."
Pieter Omtzigt trekt aan de bel over niet uitvoeren Woo-verzoeken, verzoekt de regering zich aan de rechterlijke uitspraken te houden #TweedeKamer pic.twitter.com/Z1lglYaQRe
— Arnews (@ARnewsNL) March 29, 2023