Het gaat om een negentien-jarige biologische man die zich als vrouw identificeert. De verdachte heeft inmiddels toegeven aan de politie dat hij al ruim een maand bezig was met het plannen van een schietpartij op minstens vier scholen, aldus KRDO.
Zijn voorbereidingen liepen gestaag; zo was hij al begonnen met het schrijven van een politiek manifest. In zijn kamer werden allerlei boeken gevonden, onder andere het 'Communistisch manifest' van Karl Marx en Friedrich Engels. Op zijn computer is teruggevonden dat hij zocht naar hoe je geweren kunt 3D-printen, hoe je bommen kunt maken, en informatie over politici en eerdere massa-moordenaars.
De transgender is opgepakt op verdenking criminele poging tot moord met voorbedachten rade (twee aanklachten), crimineel onheil, bedreiging en inmenging in personeel, docenten of studenten van onderwijsinstellingen.
Transgender schiet zes mensen dood
De arrestatie vond kort plaats na een transgender-aanslag in de Amerikaanse staat Tenessee. In maart schoot een transgender-schutter, Audrey Hale, zes mensen dood in een christelijke privé-school. De schutter was een oud-leerling en identificeerde zich als een man. Volgens CNN zou ze in het verleden met tegenzin naar de christelijke privé-school zijn gegaan en was er inmiddels sprake van "rancune".
De officiële motieven voor de schietpartij waren niet direct onduidelijk. De politie zei "wel een theorie" te hebben, maar hierover werd nog geen uitspraken gedaan. Volgens Nashville-politiechef John Drake "werd er aangenomen dat wrok een rol heeft gespeeld", aldus CNN.
Ondertussen weigerden sommige transgender-organisaties openlijk het bloedbad te veroordelen. 'Haat heeft gevolgen,' schreef koepelorganisatie Trans Defence Network zelfs. Volgens het netwerk heeft de schutter veel geleden vanwege haar genderidentiteit, onder meer door 'openlijke oproepen van rechtse persoonlijkheden voor niets minder dan een genocidale uitwissing van transmensen van de samenleving'.
Het Witte Huis erkende dat er veel onrust was na de aanslag. Maar volgens perschef Karin Jean-Pierre was vooral de trans-gemeenschap het slachtoffer. "Het is beschamend, verontrustend, en ons hart gaat uit naar de trans-gemeenschap, omdat zij nu onder vuur liggen," zei ze in een persconferentie.
Een paar weken voor de aanslag kondigde Tennessee anti-transgenderwetgeving aan, zoals een verbod op openbare dragshows en hormoonbehandelingen voor kinderen.