Sinds twee jaar heeft Hongarije een wet tegen woke-onderwijs Volgens de wet is het zo goed als verboden om homoseksualiteit en genderoperaties te verwerken in lesmateriaal op scholen en in tv-kinderprogramma's. Volgens Hongarije is dit nodig om ter bescherming van de kinderen.
Maar de wet houdt de gemoederen flink bezig bij de rest van bij de Europese Unie. De Europese Commissie gaat, gesteund door vijftien linkse EU-lidstaten, zelfs een juridische procedure aanspannen tegen Hongarije. Hiermee wil de Commissie het land dwingen om de wet te schrappen. Volgens hen gaat de Hongaarse wet lijnrecht in tegen Europese waarden en grondrechten, onder meer omdat het "anti-LHBTQ" zou zijn.
'Op de knieën krijgen'
Eén van de linkse EU-lidstaten die de rechtsprocedure steunt, is Nederland. Al bij de invoering van de anti-wokewet twee jaar geleden uitte premier Rutte stevige kritiek op Hongarije. Hij vond dat Hongarije zijn EU-lidmaatschap moest gaan heroverwegen als het land de wet wilde gaan doorvoeren. "Wat mij betreft is er dan niets meer voor hen over in de EU," liet hij weten.
Ook nu is Rutte uiterst kritisch op de Hongaarse wet. Een juridische procedure vindt hij dan ook niet meer dan gerechtvaardigd. "Het doel is om Hongarije op de knieën te dwingen met betrekking tot deze kwestie," verklaart hij. "Ze moeten begrijpen dat ze ofwel deel uitmaken van de Europese Unie en de gemeenschap van gedeelde waarden die wij zijn."
De Europese Unie moet pal staan voor de grondrechten, vindt Rutte. Wanneer dit niet gebeurt, zal de EU volgens hem niets anders zijn dan een handelsblok met een gemeenschappelijke munt.
Hongarije is echter weinig onder de indruk van de aangekondigde juridische procedure. De Hongaarse minister van Justitie, Judith Varga, heeft zelfs bekend gemaakt dat Hongarije dit najaar strengere anti-wokewetgeving gaat doorvoeren.