Omtzigt is te gast bij Op1 om te praten over de Bijlmerramp. Ook aanwezig is is de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) te gast, die flink inhakt op woke. Zo vindt De Wever dat woke heel erg polariseert en sluit hij op lange termijn zelfs een burgeroorlog niet meer uit.
Als Omtzigt wordt gevraagd naar zijn mening hierover, zegt hij dat hij zich slechts deels kan vinden in De Wevers betoog. "Er is een behoorlijke hoeveelheid ongelijkheid en ik denk dat het goed is om die discussie erover te voeren," zegt hij. "Maar we zien in een aantal zaken die discussies doorslaan."
Transgenderwet
Omtzigt geeft zichzelf als voorbeeld. In september 2022 was er een debat over de invoering van nieuwe transgenderwetgeving, waarbij het makkelijker moet worden om van geslacht te veranderen. Zo moet het mogelijk worden vanaf zestien jaar en is de tussenkomst van een arts of psycholoog niet meer nodig. Omtzigt plaatste echter een aantal kritische kanttekeningen hierbij. Zo vreesde hij, indien dit niet goed werd aangepakt, voor een toename in het aantal zedendelicten.
"Ik heb toen best wat kritiek gekregen," vertelt hij bij Op1. "Ik stelde voor: als je een zedenmisdrijf begaan hebt, vind ik niet dat je van geslacht mag veranderen zonder een psychologische test. Ik legde het gewoon uit, maar ik kreeg van alles over me heen."
Omtzigt stipt aan dat taxichauffeurs en kinderopvangmedewerkers ook al een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten tonen als ze aan de slag willen in hun beroepsgroep. "Dat doen we niet omdat elke taxichauffeur iemand misbruikt, maar omdat we willen dat de misbruikers uit die wereld wegblijven."
Hij vervolgt: "Dat wilde ik ook bij transgenders, want ook daar dien je kwetsbare mensen te beschermen. Maar ik kreeg het over me heen op sociale media. Ik dacht van: 'Goede genade, waar hebben we het over? Laten we een beetje verstandig doen.' En als ik ook zie wat J.K. Rowling over haar heenkrijgt, alleen omdat ze iets wil doen aan de bescherming van vrouwenrechten..."
Zedendelicten in gevangenissen
"Dat vind ik wel op dit moment een beetje doorslaan," gaat hij door. "Op het moment dat je zelf je geslacht mag kiezen, weet je één ding zeker: vrouwenruimtes zijn niet meer beschermd. Dit zag je al in Schotland, waar ze die transgenderwet erdoorheen hebben gekregen. Toen waren er plotseling zedendelinquenten die zeiden geen man meer te zijn, maar een vrouw. Dat was niet zo veilig voor de vrouwen in die gevangenis, zal ik maar zeggen. Dus je kunt helemaal doorslaan."
Omtzigts betoog komt ook terug in statistieken. In oktober 2022 berichtte The Times dat een groot deel van alle Schotse transgendergevangenen (zes van de zestien) is veroordeeld voor zedendelicten. Bovendien zijn acht van deze zestien gevangenen pas begonnen aan hun transitie toen ze al waren veroordeeld of in voorarrest zaten. Een nog onbekend deel van hen komt momenteel in aanmerking om te worden overgeplaatst naar de vrouwengevangenis.