De Wever maakt zich zorgen om de polarisatie, vertelt hij bij Op1. "Mensen beginnen heel extreem te reageren en extreem te stemmen, ook in dit land. De traditionele politiek boezemt geen vertrouwen meer in, veel mensen voelen zich verraden door de elite. Ze herkennen ze zich niet meer in de opinies van de cultuurdragers, de mainstream media."
De Wever vervolgt: "Daar schrijven we heel veel analyses over, maar wat ik mis is: kunnen we ook een analyse maken over iets wat fundamenteel fout is in onze cultuur, en wat deze woede aanmoedigt? Ik denk dat dat er wel degelijk is, en dat is de woke-cultuur die ik diepe wortels toeschrijf in het postmodernisme."
'Domme meningen'
De Wever houdt lijstjes bij van alle woke-nieuwtjes die hij tegenkomt in de media. Daarmee heeft hij het behoorlijk druk. "Elke dag vind ik in de media voorbeelden waarvan ik denk: dit is vreemd," vertelt hij.
Natuurlijk zijn Nederland en België vrije landen, erkent hij, en iedereen heeft recht op zijn eigen opvattingen. Maar woke slaat volgens hem wel erg door. "Het is de essentie dat ook domme meningen worden beschermd. De vrijheid van die mensen zal ik nooit betwisten. Maar zij betwisten wel op een heel agressieve manier onze vrijheid om anders te denken."
De Wever vervolgt: "De woke-cultuur zet heel de samenleving tegen elkaar op: de dader versus het slachtoffer. Hoe meer je lijkt op de blanke, heteroseksuele, hoogopgeleide man die Nederlands spreekt, hoe fouter je bent. En heb je een fout verleden, dan ben je koloniaal, imperialistisch, seksistisch, antidemocratisch, totalitair, onverdraagzaam, je stelt normen aan iedereen. Je hebt een heel zwarte geschiedenis vol foute bladzijden. En hoe minder je erop lijkt, hoe meer je tot de slachtoffer-groep behoort."
Tegen vrijheid
De Antwerpse burgemeester vindt woke geen voortzetting van de emancipatoire groepen van de vorige eeuw. Waar burgerrechtenbewegingen vroeger streden voor vrijheid, strijdt woke juist tegen vrijheid, stelt De Wever. Dit doet woke door achtergestelde minderheden helemaal vast te pinnen op een bepaalde identiteit en middels 'safe spaces' af te scheiden van de rest van de samenleving. Dat is juist het tegenovergestelde van emancipatie, aldus De Wever
Hij besluit: "Men streeft niet naar de gelijkwaardigheid van die groepen, maar het is een soort wraakbeweging. Het is een afbraakberging van het bestaan. Er is nooit vergiffenis voor de blanke man. De dader blijft altijd dader, zelfs als hij antiracistisch probeert te zijn. Het slachtoffer blijft altijd slachtoffer, die kan nooit iets fout doen of zelfs racistisch zijn. Dat is behoorlijk polariserend en fout."
De gevolgen van de polarisatie kunnen behoorlijk groot zijn, erkent De Wever. Zelfs het scenario van een toekomstige burgeroorlog sluit hij niet meer uit. "In de Verenigde Staten zijn de Republieken gekaapt door de extreme reactie tegen woke en de Democraten door de wokers. En de gematigde menen in het midden zijn helemaal dakloos geworden. De democratie loopt helemaal vast. Dat zie je ook in Europa, Nederland en België."