De religie bestaat uit 'zonde (menselijke consumptiedrang), verdoemenis (catastrofe zodra 1,5 graad opwarming wordt overschreden) en evangelisten (aanhangers van radicale transitie)', schrijft Fresco in haar wekelijkse NRC-column.
Deze sentimenten maken gesprekken over klimaatvraagstukken een stuk moeilijker, stelt Fresco. Het leidt tot polarisatie waarbij degenen die enigszins twijfelen aan de alarmerende toekomstvoorspellingen, meteen worden weggezet als tegenstanders.
Ook de Tweede Kamer is inmiddels niet meer gevrijwaard van zulke sentimenten, vindt Fresco. Daarom roept ze alle Kamerleden op om tijdens het volgende klimaatdebat het hoofd koel te houden en goed alle kosten- en batenanalyses van klimaatmaatregelen in het achterhoofd te houden.
Volgens Fresco is er wel degelijk reden tot nuance. Ze merkt op dat de EU als geheel verantwoordelijk is voor minder dan 10 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Ook is de Nederlandse energie-efficiëntie flink toegenomen. Daarom vindt Fresco dat er goed moet worden nagedacht welke klimaatmaatregelen wel en niet effectief zullen zijn.
Kritiek op stikstofnormen
Recent uitte Fresco ook al flinke kritiek op het Nederlandse stisktofbeleid. Ze noemde de stisktfcrisis "een politieke keuze die we onszelf hebben aangedaan".
Fresco zei bij het Vlaamse tv-programma De Afspraak: "Laten we daar even heel duidelijk in zijn. Europa zegt niets over stikstof. Wij als Nederland hebben besloten dat wij als belangrijkste criterium voor het instandhouden en het toepassen van die habitat-richtlijnen in natuurgebieden stikstof nemen als norm. Maar bijvoorbeeld: de hoogste uitstoot van stikstof in Europa is op de Po-vlakte. Daar speelt helemaal geen stikstofprobleem, omdat niemand dat aankaart als een stikstofprobleem bij de rechter."