Recent kondigde Jetten de bouw aan van 's werelds grootste waterstofproductie op zee, vlak boven de Waddeneilanden. In 2031 moet het operationeel zijn. Er staat in dat gebied al een groot windmolenpark gepland. Het idee is daarom nu dat er, met behulp van de geproduceerde windstroom, een fabriek van energie zal worden voorzien voor het fabriceren van waterstof.
Jetten was zelf erg verheugd over het plan: Met dit plan lopen we wereldwijd voorop. Het is bovendien een flinke stap bovenop de doelstelling uit het Klimaatakkoord van 4GW elektrolyse in 2030.'
'Niet rendabel en vol risico's'
Maar het aanstaande windmolenpark heeft al kritiek gekregen. Zo stuurden twee bezorgde hoogleraren fysica al een open brief naar Jetten, waarin ze hem opriepen zijn plannen te overdenken. De hoogleraren, Guus Berkhout en Fred Udo, stelden namelijk dat het windpark 'niet rendabel en vol risico's' zal zijn.
'Volgens onze berekeningen voldoet uw hybride systeem van windmolens plus waterstof plus ammoniak bij lange na niet aan die voorwaarde. Basiskennis uit de natuurkunde vertelt ons luid en duidelijk dat daarvoor de fundamentele verliezen in uw systeem véél te groot zijn,' schreven Berkhoudt en Udo bij Opiniez. 'Met alle respect minister Jetten, waar bent u mee bezig?'
'Natuur ombouwen tot industrie'
Nu springt ook JA21 in de bres voor de Noordzee. Door de jaren heen zijn er zes gebieden in de Noordzee aangewezen als Natura200-gebieden: het gaat hierbij om beschermde natuur. JA21 vreest dat dit in gevaar komt wanneer het kabinet de Noordzee wil gaan volbouwen met windmolens.
'Dertigduizend windturbines in de Noordzee! Dit kabinet wil het laatste stukje ongerepte natuur ombouwen tot één groot industriegebied. Windturbines zijn onbetrouwbaar, leveren weinig stroom, gaan maar dertig jaar mee en ze doden vogels,' schrijft de partij. Kernenergie zou een betere oplossing zijn, stelt JA21.