Zeldzame roofvogels in Flevoland vermoord door windmolens: 'Werkelijk aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk hoger'
De provincie Flevoland is met afstand de koploper in verduurzaming. Echter komt deze 'groene storm' ook met de nodige nadelige gevolgen. Uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt dat de 720 windmolens in Flevoland enorm gevaarlijk zijn voor beschermde roofvogels in de provincie.
Onderzoekers van de Wageningse universiteit stellen dat de honderden windmolens, zowel kleine als grote windturbines, de kans op aanvaringen enorm hebben verhoogd. Dit heeft ervoor gezorgd dat beschermde roofvogels niet meer veilig zijn in Flevoland.
Volgens de onderzoekers kan men niet veel aan de situatie veranderen behalve de molens op gezette tijden stilzetten of het aantal windmolens drastisch verminderen. Het zwart verven van de wieken is ook nog een optie, stelt het onderzoek.
Daarnaast stelt het onderzoek dat het mogelijke aantal dode vogels een stuk hoger ligt dan geschat, dit omdat niet alle dode vogels worden gevonden:
‘De meeste dode vogels worden toevallig gevonden. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk hoger. Het is dus onjuist om sterfte door aanvaringen in de Flevopolders bij voorbaat als te verwaarlozen te beschouwen’, valt te lezen in het onderzoek.