Vorig jaar werd het nog vol trots aangekondigd door partijleiders Jesse Klaver (GroenLinks) en Attje Kuiken (PvdA): een fusie op links. De eerste stap zou al na de Provinciale Statenverkiezingen worden gezet, want beide partijen zouden als één fractie regeren.
Maar sinds de verkiezingsuitslag rammelt de fusie aan alle kanten. Hoewel Klaver op de verkiezingsavond nog sprak van een mooie overwinning, gingen beide partijen er netto op achteruit qua stemmenaantal. Het idee van Frans Timmermans als toekomstige partijleider stuitte daarnaast op verzet bij de leden.
Ook bij de provincie-formaties stuitte de fusie meermaals op tegenstand. Zo liet de PvdA zijn linkse bondgenoot GroenLinks vallen in meerdere provincies: Friesland, Limburg en Groningen. De reden hiervoor was steeds dezelfde: PvdA ging liever besturen dan samen met GL in de oppositie zitten.
Niet alleen bij de provincies, maar ook in de partijtop rammelt het inmiddels. PvdA-prominent Hans Spekman ziet de fusie niet zitten, vertelde hij eind maart bij WNL. Spekman zegt niet tegen linkse samenwerking te zijn, maar in dit geval wel tegen linkse fusie. Volgens hem zijn GroenLinks en PvdA nu eenmaal erg verschillende partijen, en is het beter als beide "hun eigen merk versterken", en niet proberen om ze ondanks alles samen te wringen.
Nu is er opnieuw een domper voor de fusie-voorstanders, meldt NRC. Er komt namelijk geen gezamenlijk partijprogramma bij de Europese verkiezingen volgend jaar. Hoewel de leden hiervoor massaal ja zeiden bij de ledencongressen, trapt GroenLinks nu op de rem. Dit komt onder meer doordat beide partijen onderdeel zijn van twee verschillende Europese fracties, meldt NRC. Ook wordt er rekening gehouden met een mogelijke mislukking van de linkse fusie. Wel komt er een gezamenlijk 'manifest'.
De vraag is of er na de verkiezingen wel of geen verdere toenadering komt. In oktober 2022 kondigden Klaver en Kuiken nog aan dat er bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2025 een gezamenlijk partijprogramma gaat komen.