Ondanks dat de Tweede Kamer zelf de regels omtrent Woo-verzoeken heeft goedgekeurd, worden deze openlijk en opzettelijk genegeerd stelt Van Dijk bij HP/De Tijd. De regels stellen dat binnen maximaal 6 weken de informatie dient te worden verschaft tenzij er zwaarwegende redenen zijn dergelijke informatie achter te houden.
Van Dijk had zijn verzoek begin november in 2022 ingediend maar kreeg pas na ruim 6 maanden reactie. Toen kreeg hij te horen dat meer dan 600 relevante stukken niet openbaar zouden worden gemaakt.
Van Dijk benadrukt het contrast met hoe streng de regels worden toegepast op de gewone burger waaronder door de belastingdienst en hoe dit resulteerde in dat de levens van mensen verwoest werden tijdens de toeslagenaffaire.
Weerwoord
Bergkamp liet Van Dijk in een reactie weten ‘de wet met als doel een transparante overheid’ te onderschrijven. “Uiteraard moet de Tweede Kamer zich houden aan de wettelijke beslistermijnen. De Tweede Kamer heeft daarin een voorbeeldfunctie”, zegt Bergkamp.
Volgens Van Dijk echter is dat in dit geval evident niet gebeurd. Hij benadrukt het belang van open bestuur en informatievoorzienig richting de burger voor de democratie.
Bergkamp stelt dat er niet naar eigen inzicht wordt gehandeld en dat de regels bindend zijn maar dat het voor de Kamer soms niet echt haalbaar is te voldoen aan een verzoek vanwege de complexiteit. Van Dijk vindt dit excuus niet geloofwaardig en verwijst naar het feit dat gewone burgers ook niet kunnen beweren dat de wet volgen in de praktijk te moeilijk is.
‘Een antwoord dat leidt tot nog meer vragen. De ‘baas’ van het huis van de democratie, die erkent dat men zich bewust niet houdt aan het wettelijke kader van de Woo en tegelijkertijd ontkent naar ‘eigen inzicht’ te handelen?’
Bestuursrechter
In het Presidium van de Tweede Kamer wordt gesteld dat als je niet tevreden bent met hoe de Kamer de wet (niet) naleeft je altijd gewoon naar de bestuursrechter kan stappen. Van Dijk noemt dit een ‘perverse omgang’ met de wet. De Tweede Kamer heeft de landsadvocaat aan haar kant terwijl bestuursrechtprocedures tijdrovend en duur zijn voor de gemiddelde burger.
Bergkamp liet weten dat over de ‘kwestie-Arib’ vijf Woo-verzoeken waren gedaan waarbij twee indieners naar de bestuursrechter waren gestapt. Ze erkent dat hierover duidelijke gecommuniceerd had moeten zijn.
Van Dijk wees ook op de belangenverstrengeling als gevolg van het feit dat waarnemend Griffier Mr G.J.A. Hamilton, die nauw betrokken is bij het onderzoek naar Arib, bleek te hebben gekeken naar zijn verzoek voor het vrijgeven van documenten verbonden aan dezelfde zaak.