Sinds 2015 wordt de Pim Fortuyn-prijs uitgereikt aan een opiniemaker, politicus of bestuurder die zich inzet voor het vrije woord. 'Hij/zij gebruikt heldere taal, is taboedoorbrekend, is dapper en durft stelling te nemen in het maatschappelijke debat', aldus de omschrijving.
Vorig jaar werd de prijs uitgereikt aan schrijfster Lale Gül. Daarvoor ging de prijs naar Fidan Ekiz. Andere winnaars zijn Leon de Winter, Afshin Ellian, Jort Kelder, Ebru Umar en John van de Heuvel.
Ook dit jaar is de prijs weer uitgereikt, ditmaal aan de Vlaamse politicus Bart De Wever. Sinds 2013 is hij de burgemeester van Antwerpen. De andere genomineerden waren misdaadjournalist Mick van Wely, columnist Kitty Herweijer, radiopresentator Roderick Veelo en vrouwenrechtenactiviste Atti Bahadori met haar dochter Nieloefaar.
De jury bestond uit voorzitter Simon Fortuyn, hoogleraar Afshin Ellian, psychiater Esther van Fenema en JA21-leider Joost Eerdmans. Onder meer Leefbaar Rotterdam, VVD-Kamerlid Ulysse Ellian JA21-oprichter Annabel Nanninga waren aanwezig in de zaal. Inmiddels stromen de felicitaties voor De Wever al binnen.
Kritiek op woke
Recent heeft De Wever een boek uitgebracht over de woke-cultuur. Dit is niet voor niets: volgens hem is het een prominent fenomeen dat de samenleving ten diepste splijt. De Wever stelt dat woke van bovenaf wordt gepredikt aan gewone burgers, en deelt de bevolking op in daders en slachtoffers. Dit werkt erg polariserend, vindt hij. "Veel mensen voelen zich verraden door de elite," sprak hij bij Op1.
Volgens De Wever presenteert woke presenteert zich een vrijheidsbeweging, maar is het eigenlijk alleen maar tegen vrijheid. "Men streeft niet naar de gelijkwaardigheid van die groepen, maar het is een soort wraakbeweging. Het is een afbraakbeweging van het bestaan. Er is nooit vergiffenis voor de blanke man," zei hij.