De Bulgaarse parlementariër Radostin Vassilev heeft een vijf uur durende audiotape openbaar gemaakt. Hierop is onder meer te horen hoe de Bulgaarse oud-premier Kiril Petkov vertelt over een gesprek dat hij vorige week (21 mei) heeft gehad met de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von der Leyen. Dit meldt Euractiv.
Het gesprek ging over een Bulgaarse toetreding tot de Schengenzone en de eurozone. Petkov vertelt dat Von der Leyen tegen hem heeft gezegd: "Voor Schengen heb je een hele grote kans. Voor de EU-zone moet je uitzoeken hoe je de regels kunt omzeilen. In de zin van hoe te voldoen."
Hierop antwoordde Petkov: "Kunnen we (een schatting) hebben van de inflatie minus het effect van (de oorlog in) Oekraïne?" Vervolgens zou Von der Leyen hebben gezegd: "Luister naar me, we zullen je proberen te helpen."
Reactie van Commissie
Dit weekend heeft de Europese Commissie bevestigd dat Von der Leyen en Petkov afgelopen week hebben gesproken. Dit ging over "belangrijke onderwerpen op Bulgarijes agenda, zoals de Bulgaarse toetreding tot de eurozone en de Schengenzone", aldus Euractiv.
Maar volgens de Bulgaarse Nationale Radio ontkent de Europese Commissie dat het omzeilen van de regels tot de mogelijkheden zou behoren. "Er is een duidelijk gestructureerd proces voor toetreding tot de eurozone dat voor alle landen geldt. Het is de taak van de Commissie om de uitvoering van de criteria te ondersteunen. Het is duidelijk dat de regels gerespecteerd moeten worden," heeft de Commissie volgens de Bulgaarse Nationale Radio gezegd.
'Zoveelste schandaal'
Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) lijkt weinig te geloven van de Commissieverklaring. Hij stelt dat dit 'het zoveelste schandaal' is voor Von der Leyen. Vorig jaar kwam ze nog in opspraak nadat ze op eigen houtje 1,8 miljard vaccins had gekocht bij Pfizer-baas Albert Bourla. Inmiddels zijn hiervoor meerdere rechtsprocedures opgestart om de onderste steen boven te krijgen.
Vorige week stak Von der Leyen nog Moldavië een hart onder de riem. Moldavië is veruit het armste land van Europa en wordt geteisterd door corruptie. Desondanks wil het land toetreden tot de Europese Unie, waarbij het ook aan strenge voorwaarden zal doen betreffende financiën en anti-corruptie.
Ook was er vorige week nog een anti-EU-protest in Bulgarije. Hierbij werd een prominent EU-gebouw in de Bulgaarse hoofdstad Sofia bekogeld met eieren en rode verf. De betogers vonden dat hun regering zich te veel liet leiden door de EU en de Verenigde Staten in de keuze voor wapensteun aan Oekraïne. Recent zijn er ook al andere protesten tegen de EU geweest in Bulgarije.