"Ik heb al maanden geleden aangegeven dat als ik terugkom, dat niet voor D66 is", vertelt Smeets aan de krant. D66 zit overigens niet te wachten op zijn terugkeer, een woordvoerder van fractievoorzitter Jan Paternotte vertelt aan de NRC dat Smeets niet meer welkom is bij D66. Daarnaast geeft Smeets aan zijn lidmaatschap van D66 te hebben opgezegd.
Opmerkelijk genoeg onthult Smeets ook dat D66 nooit een onderzoek naar het Kamerlid heeft gedaan, dit terwijl Sigrid Kaag het wel had aangekondigd. "Het was mijn keuze om niet terug in de fractie te komen en niet die van D66. Eerst een onderzoek beloven en het dan niet doen", aldus Smeets.
Waarom moest Smeets weg?
In maart 2021 werd Smeets beëdigd als D66-Kamerlid na de landelijke verkiezingen. Twee weken later, in april, kwam hij echter in opspraak nadat er op Twitter beschuldigingen over hem waren gedaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze beschuldigen werden geuit door jonge mannen. Smeets zou hen op een seksuele wijze hebben benaderd nadat zij op sociale media hun homoseksuele geaardheid hadden geopenbaard. Meerdere mannen waren op het moment dat Smeets contact met hen zocht jonger dan zestien jaar, dus minderjarig.
De partijtop van D66 zei nog dezelfde dag geschrokken te zijn van de klachten, en kondigde een intern vooronderzoek aan naar het mogelijke seksuele grensoverschrijdende gedrag van Smeets. "We zullen jullie informeren zodra het onderzoeksteam haar werk heeft afgerond," schreef partijleider Sigrid Kaag destijds aan de leden.
Deze aankondiging zou echter geen vervolg krijgen. Een dag later verscheen er namelijk een artikel in Het Parool over Smeets, waarin een aantal jonge mannen seksuele handelingen beschreef waartoe Smeets hen zou hebben aangezet. Na een gesprek met de partijtop besloot Smeets na twee weken zich terug te trekken als D66-Kamerlid, om zo de partij niet verder te beschadigen. D66 besloot hierop om het ingestelde onderzoek naar Smeets meteen stop te zetten.