De asielzoekers wachten nu al een jaar op hun asielprocedure, en nu zijn ze het nu zat. Ze willen kunnen werken en zo hun eigen geld verdienen, blijkt uit de protestborden. Anderen vinden het zakgeld dat ze momenteel ontvangen (12,95 euro per week) te weinig.
Een asielzoeker vat het samen: hij wil 'het recht om te werken', 'fatsoenlijke huisvesting' en een 'eerlijke asielprocedure'. Een andere asielzoeker zegt dat zijn familie is getroffen door de aardbevingen in Turkije eerder dit jaar.
In elk geval een deel van de asielzoekers was dit weekend ook aanwezig bij een demonstratie op de Dam. Hier werd er geprotesteerd voor het recht op veilige migratie en de gelijke behandeling van asielzoekers. Volgens deelnemers worden asielzoekers momenteel achtergesteld in Nederland ten opzichte van de eigen bevolking.
Hongerstaking
Het is niet de eerste keer dat asielzoekers protesteren tegen hun asielprocedure of voorzieningen in Nederland. Begin vorige maand hebben tientallen asielzoekers actie gevoerd voor het azc in Maastricht. Ze vonden de wachttijden voor hun asielvraag veel te lang duren.
In april zijn er twintig Purmerendse asielzoekers zelfs in hongerstaking gegaan om deze reden. Ze noemden hun situatie 'inhumaan' en hadden klachten over hun slaaplocatie, eten en badkamer. "Als je iemand van buiten hier zou uitnodigen, zou die het maximaal twee of drie dagen volhouden," aldus een staker bij de NOS.
Eerdere protesten
In februari gingen tientallen asielzoekers in hongerstaking uit onvrede over hun leefomstandigheden. Vlak ervoor waren al tientallen andere asielzoekers in hongerstaking gegaan omdat ze niet blij waren met het eten dat ze voorgeschoteld kregen in een hotel in Den Haag. Ze vonden het vervelend dat ze elke dag dezelfde maaltijden moesten eten.
Kort erop protesteerden tientallen asielzoekers voor betere leefomstandigheden in hun noodopvang. De groep vluchtelingen was van mening dat zij recht hadden op betere voorzieningen en andere soort maaltijden.
In mei 2022 besloten ook zo'n 75 asielzoekers op de vluchtelingenboot in Meppel in hongerstaking te gaan wegens onvrede met de manier waarop ze door COA en IND worden behandeld.