Een woordvoerster van IND erkent bij AD dat de asielprocedures inderdaad wel erg lang duren. Volgens haar ligt dit aan de enorme asielinstroom, die zorgt voor overbelasting van het IND-personeel. "We zijn ingericht voor 22.000 aanvragen per jaar," vertelt ze. "Maar de prognoses voor dit jaar liggen al rond de 60.000. We lopen constant achter de feiten aan."
De schattingen over de asielinstroom lopen almaar op. Vorige week zei de staatssecretaris van Migratie, Eric van der Burg (VVD), dat er dit jaar zelfs 77.000 asielzoekers erbij kunnen komen in Nederland. Het kabinet gaat miljarden euro's extra uittrekken om dit op te vangen.
De IND-woordvoerder erkent bij het AD dat er geen duidelijkheid bestaat over wanneer de asielprocedures worden afgehandeld. Volgens haar gebeurt het op volgorde van binnenkomst. Tot slot meldt ze dat de demonstratie van de asielzoekers rustig is verlopen.
Al eerder gebeurd
Het is niet de eerste keer dat asielzoekers protesteren tegen de omstandigheden in Nederland. Sterker nog: ze zijn al meermaals in hongerstaking gegaan. In februari gingen tientallen asielzoekers in hongerstaking uit onvrede over hun leefomstandigheden. Vlak ervoor waren al tientallen andere asielzoekers in hongerstaking gegaan omdat ze niet blij waren met het eten dat ze voorgeschoteld kregen in een hotel in Den Haag. Ze vonden het vervelend dat ze elke dag dezelfde maaltijden moesten eten.
Kort erop gingen protesteerden tientallen asielzoekers voor betere leefomstandigheden in hun noodopvang. De groep vluchtelingen was van mening dat zij recht hadden op betere voorzieningen en andere soort maaltijden.
In mei 2022 besloten ook zo'n 75 asielzoekers op de vluchtelingenboot in Meppel in hongerstaking te gaan wegens onvrede met de manier waarop ze door COA en IND worden behandeld. Ook was het laatst weer raak in Purmerend. Ze noemden hun situatie 'inhumaan' en hebben klachten over hun slaaplocatie, eten en badkamer. Ook zeiden ze hun familie naar Nederland te willen brengen.