Sinds deze zomer zitten tientallen asielzoekers op een luxueuze cruiseschip. Maar ondertussen zijn ze het wachten moe, omdat ze na zes maanden nog steeds grote onduidelijkheid hebben over hun asielprocedure.
"We willen IND en COA eraan herinneren dat we bestaan. We krijgen helemaal geen duidelijkheid, geen informatie, horen alleen maar ‘weten niet’. We gaan door tot iemand ons meer vertelt over onze situatie," vertelt een Turkse vreemdeling aan De Stentor.
De omstandigheden aan boord worden omschreven als 'meer dan uitstekend'. Maar de asielzoekers voelen zich vergeten door de instanties als IND en COA. Sinds drie weken is er zelfs een psycholoog aan boord. Maar voor tientallen asielzoekers is dit zelfs niet genoeg: zij zijn sinds deze week in hongerstaking gegaan. Ze schuiven niet meer aan bij ontbijt, lunch en avondeten, maar eten "af en toe biscuit".
Niet alle asielzoekers denken er zo over. "Ik werd wel gevraagd mee te doen, maar dat wil ik niet. Ik ben christen en juist dankbaar dat ik hier eten krijg en dat we onderdak hebben, we krijgen zelfs een beetje leefgeld. Ik zie dus geen reden om in staking te gaan," zegt een vrouw uit Nigeria.
COA en IND zeggen niet veel te kunnen doen aan de lange wachttijd omwille van administratieve redenen. Bovendien kampt IND met een personeelstekort.
PVV-Statenlid Joeri Pool maakt van zijn hart geen moordkuil: 'De gelukszoekers die in Overijssel op een luxe cruiseschip worden opgevangen en alles cadeau krijgen zijn nu in hongerstaking gegaan.'
Hij vervolgt: 'Nou, als het jullie niet bevalt, wat doen jullie hier dan nog!? Hand in hand terug naar eigen land!'
Onvrede over verzorging
Het is niet de eerste keer dat tientallen asielzoekers weigeren te eten uit protest. In mei 2022 besloten ook zo'n 75 asielzoekers op de vluchtelingenboot in Meppel in hongerstaking te gaan wegens onvrede met de manier waarop ze door COA en IND worden behandeld.
Er waren twee punten van onvrede. Allereerst was groep het niet eens met de manier waarop ze verzorgd werden. De mannen kregen alles in natura, zoals maaltijden en tandpasta. Echter wilden ze liever dat een deel hiervan in geld wordt uitgekeerd zodat ze zelf boodschappen konden doen.
Het tweede punt was de lange wachttijd voor hun asielprocedure. Vanwege de risico's die gaat gepaard gaan met een hongerstaking werd er medische hulp ingeschakeld.
"Inpakken en wegwezen!"
Eerder deze maand was het opnieuw raak. Tientallen asielzoekers gingen toen in hongerstaking omdat ze niet blij waren met het eten dat ze voorgeschoteld kregen in een hotel in Den Haag. Ze vonden het vervelend dat ze elke dag dezelfde maaltijden moesten eten.
Rechtse politici spraken hun verbazing uit over de gang van zaken. Wat Richard de Mos (Hart voor Den Haag) en BVNL-leider Wybren van Haga betreft konden deze asielzoekers maar beter hun biezen pakken.
"Er staan zelfs Syrische gerechten op, die met recepten van de mensen in het hotel zelf zijn bereid. De bewoners krijgen rijst, maar ook patat en brood. Vijf keer per week krijgen ze vlees en twee keer vis. ‘s Morgens zijn er vers gemaakte pannenkoeken en croissants. Ze krijgen elke dag drie keer warm eten. Dat is potverdikkie vele malen beter dan het eten wat onze ouderen in verzorgingshuizen krijgen voorgeschoteld”, stellen Van Haga en De Mos in een gezamenlijke reactie.
Ook PVV-leider Geert Wilders uitte zijn ongenoegen: 'Dus onze ouderen krijgen per dag maximaal 150 gram groente en 100 gram vlees en asielzoekers DRIE keer per dag warm eten, vlees, vis, patat, croissants, pannenkoeken, verse groenten en fruit. Nederland is ziek. Dit kabinet is gestoord.'
"Ga gewoon je eigen land opbouwen"
Deze maand protesteerden ook tientallen asielzoekers voor betere leefomstandigheden in hun noodopvang. De groep vluchtelingen was van mening dat zij recht hadden op betere voorzieningen en andere soort maaltijden.
Maar PVV-senator Marjolein Faber kon zich hierin niet vinden: 'Nou, ga gewoon je eigen land opbouwen i.p.v. hier te lopen mauwen. Dan besteden wij ons geld aan onze ouderen. Doei!'