Een miljoen moslims in Duitsland dreigen te radicaliseren

Uit een nieuwe studie van de Universiteit van Münster blijkt dat bijna 20 procent van de moslims met migratieachtergrond in Duitsland een emotionele toestand heeft die radicalisering kan bevorderen. Dat meldt de Neue Osnabrücker Zeitung op basis van een nog ongepubliceerd rapport van het onderzoekscentrum islam en politiek, onder leiding van islamtheoloog Mouhanad Khorchide.
Volgens de onderzoekers gaat het om 19,9 procent van de ondervraagden. Deze groep vertoont een psychologisch patroon dat wordt gekenmerkt door persoonlijke gekwetstheid, vijandbeelden tegen het Westen en tegen Joden, en een lage mate van zelfkritiek. De studie noemt dit patroon ‘ressentiment’.
Meer dan een miljoen mogelijk vatbaar
Aan het onderzoek deden 1.887 moslims met een migratieachtergrond mee, tussen juli 2023 en april 2024. Als deze uitkomsten worden toegepast op de geschatte 5,3 tot 5,6 miljoen moslims in Duitsland, gaat het om ruim een miljoen mensen die mogelijk vatbaar zijn voor radicale ideeën.
Binnen deze groep zeiden veel respondenten dat de islam ‘de enige en uiteindelijk geldige politieke autoriteit’ moet zijn. Ook gaven zij aan islamitische sharia-wetten te verkiezen boven de Duitse wetgeving.
Hoge steun voor geweld
Ongeveer een derde van de ‘ressentiment’-groep staat achter geweld als reactie op vermeend onrecht. Dat betekent dat ruim 300.000 mensen geweld legitiem vinden. Nog zorgwekkender: één op de tien binnen deze groep zegt zelf geweld te willen gebruiken ‘om de belangen van moslims te verdedigen’. Dat komt neer op zo’n 100.000 personen in Duitsland.
Religieus psychologe Sarah Demmrich zei hierover in het onderzoek: ‘Met de affectieve toestand van het ressentiment konden wij een nieuwe en zelfs sterke radicaliseringsfactor vaststellen.’ Volgens haar is het nodig om ‘de innerislamitische kritiekvaardigheid te versterken’ om zo het gesprek over religieuze en maatschappelijke kwesties te bevorderen.
Conclusie
Het onderzoek legt een zorgwekkend beeld bloot: een grote groep moslims in Duitsland denkt autoritair en staat open voor geweld. Ook blijkt dat traditionele islamitische opvattingen bij velen belangrijker zijn dan de Duitse rechtsstaat. De onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen en roepen op tot meer interne zelfreflectie binnen de islamitische gemeenschap.