Wat is de asielvisie van BBB?
In een uitgebreid sociale mediabericht licht BBB haar visie op asiel toe. BBB wil in feite er een evenredige spreiding van asielzoekers komt in Nederland. Niet langer moeten kleine, niet-Randstedelijke gemeentes de zwaarste lasten dragen, maar alle gemeenten moeten relatief gezien evenveel opvangen.
'BBB wil een asielquotum van 15.000 (-80 procent) én evenredige spreiding asielzoekers De asielzoekers die wel kans maken op een verblijfsvergunning gaan we verdelen op basis van inwonersaantallen van een gemeente. Niet langer moeten kleine plaatsen als Ter Apel en Budel de asielwensen van Den Haag oplossen, terwijl regio’s als Het Gooi en grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam hun verantwoordelijkheid ontlopen. De huidige situatie omtrent de plaatsing van asielzoekerscentra is wat BBB betreft in feite al een soort dwangwet, maar dan in de vorm van machtige steden die de asielopgave opdringen aan het platteland', schrijft BBB.
De partij vervolgt: 'Met als gevolg dat Drenthe gemiddeld 8 keer zoveel asielzoekers per inwoner opvangt als Zuid-Holland. Door een evenredige verdeling op basis van inwonersaantal zorgen we ervoor dat kleine dorpsgemeenschappen geen grote aantallen asielzoekers hoeven te huisvesten. Elke gemeente draagt de last die het kan dragen met inspraak (vooraf) van de bevolking. Bij een asielquotum van 15.000 betekent dit dat per 1169 inwoners van een gemeente, 1 asielzoeker gehuisvest moet worden. Voor Amsterdam zijn dit 788 asielzoekers, voor Westerwolde (Ter Apel) zijn dit er 23. Gemeenten op de waddeneilanden worden in principe uitgezonderd, omdat daar vaak geen directe toegang is tot bijvoorbeeld ziekenhuizen of middelbare scholen.'
Kritiek JA21
JA21 deelt de asielvisie van BBB niet. De partij stelt dat BBB enerzijds pleit voor nog meer asieldwang en anderzijds de samenleving polariseert.
De visie van JA21
Nederland kan de toestroom van asielzoekers bij lange na niet aan en om hier verandering in aan te brengen moet het immigratiebeleid op de schop, aldus JA21. Veiligelanders moeten bij aankomst direct weer terug naar het land van herkomst vindt de partij. Daarnaast pleit de partij om samen te gaan werken met zogeheten partnerlanden om migranten op te vangen.
Nederland kan de toestroom van asielzoekers bij lange na niet aan en om hier verandering in aan te brengen moet het immigratiebeleid op de schop, aldus JA21. Veiligelanders moeten bij aankomst direct weer terug naar het land van herkomst vindt de partij. Daarnaast pleit de partij om samen te gaan werken met zogeheten partnerlanden om migranten op te vangen.
Vorig jaar presenteerde het Verenigd Koninkrijk een speciale migratiedeal. Hierin staat onder meer dat illegale asielzoekers in afwachting van hun asielaanvraag naar Rwanda kunnen worden gestuurd.
Het Verenigd Koninkrijk heeft daarvoor een deal gesloten met Rwanda. Dat laatste land heeft de deal inmiddels ook bevestigd. Concreet betekent de deal dat het Verenigd Koninkrijk vluchtelingen die Het Kanaal proberen over te steken om op illegale wijze het land te betreden, naar Rwanda worden gestuurd. Ze verblijven daar tot er duidelijkheid is over hun asielaanvraag in het Verenigd Koninkrijk.
JA21 pleit voor een soortgelijk systeem. Op sociale media geeft de partij aan al sinds haar oprichting te pleiten voor een Deens immigratiemodel. Bij zo'n Deens model zouden migranten die uit veilige landen komen direct weer terug naar het land van herkomst moeten worden gestuurd. Deze veiligelanders moeten in hun eigen land een migratieverzoek indienen voordat ze naar een nieuw land trekken.
Daarnaast wil JA21 ook actief inzetten op opvang in de regio. Vluchtelingen verdienen humane opvang, aldus de partij. Echter moet de opvang zoveel mogelijk worden gedaan in de eigen regio of net zoals het Verenigd Koninkrijk dit doet in zogeheten partnerlanden.