Dit weekend stroomden de berichten vol in de Nederlandse media over wat er momenteel gebeurt in Italië. In het plaatsje Padua worden niet-biologische lesbische moeders van Italiaanse geboorteaktes gehaald, zodat alleen de biologische ouders erop staan.
In totaal zijn er al 27 namen van moeders verwijderd. NOS schreef aanvankelijk dat 'dit kan vanwege nieuwe wetgeving van de conservatieve regering-Meloni'. Ook De Volkskrant, De Telegraaf, AD, Trouw, NU.nl schreven in hun inleiding: 'Dit gebeurt naar aanleiding van nieuwe wetgeving van de rechtse regering van premier Giorgia Meloni.' NRC liet hun artikel gepaard gaan met een foto van Meloni. Alle nieuwsmedia baseerden zich op berichtgeving van de Amerikaanse nieuwszender CNN.
In Nederland ontstond er al snel reuring door de nieuwsberichten. Onder meer VOLT-Kamerlid Marieke Koekoek sprak er schande van. Ze noemde de wet 'het gezicht van extreemrechts leiderschap' en een teken dat 'Europa radicaliseert'.
Linkse regering
Maar de steel blijkt anders in de vork te zitten. Martinus Arend, een kritische Twitteraar die zich interesseert voor Italië, merkt op dat de wetgeving helemaal niet van Meloni is. Het gaat om een wet die al in 2016 werd ingevoerd door de linkse regering van Matteo Renzi. Meloni's regering heeft alleen besloten om de wet te handhaven.
Daarnaast merkt NOS-correspondent Angelo van Schaik op dat de wetgeving "in de praktijk wel meevalt". Volgens hem zijn er "nauwelijks verhalen bekend" van echte problemen door de wetgeving.
Op Twitter wordt NOS dan ook op de vingers getikt. 'Ik snap het willen bashen van Meloni, heus, maar blijf nou eens bij de feiten', reageert Martinus Arend. 'Best vervelend voor jullie, dat óók onder linkse regeringen deze wet gold en werd gehandhaafd.'
NOS heeft zijn berichtgeving inmiddels aangepast. De Volkskrant, De Telegraaf, AD, Trouw en NU.nl hebben dit vooralsnog niet gedaan. De Meloni-foto in prijkt nog steeds in het NRC.
Eerder corrigeert Martinus Arend al Nieuwsuur, dat een onjuist item over de vermeende online haat aan D66-leider Sigrid Kaag maakte. Uiteindelijk erkende Nieuwsuur openlijk dat hun item 'niet juist' is geweest.