Nu al helpen naasten veel, vertelt verpleegkundige Annette van Duijn tegenover RTV Utrecht. "Dan stellen familieleden bijvoorbeeld voor te helpen met wassen. Maar we willen het meer integreren in de zorg."
Van Duijn benadrukt dat naasten niet verplicht zijn om te helpen. Maar wel merkt ze al jarenlang dat sommigen het graag willen, omdat ze zich anders machteloos voelen. Vanaf nu kunnen familieleden instructies krijgen om de zorgtaken bij hun naasten uit te voeren, zoals het opmaken van een bed, het aantrekken van steunkousen en het geven van een injectie.
Het ziekenhuis hoopt hiermee een oplossing op lange termijn te hebben gevonden. Vanwege de vergrijzing is de vrees dat de vraag naar zorg enkel zal toenemen. Ook wordt gevreesd dat de druk op het ziekenhuispersoneel groter wordt.
Van Duijn hoopt daarnaast dat het zal bijdragen aan een soepele overgang voor wanneer de patiënt weer naar huis mogen. Patiënten zeggen nu nog vaak in een zwart gat te vallen, maar de hoop is dat met de hulp van naasten dit verminderd zal worden.
Daarnaast gaat het ziekenhuis experimenteren met een app, waarbij patiënten zelf hun allergieën en andere gegevens kunnen doorgeven. De bedoeling is dat hiermee de administratieve taak van ziekenhuismedewerkers wordt verlaagd.