AfD wordt vaak beschreven als radicaalrechts en extreemrechts. De partij wil immigratie inperken, komaf maken met het ambitieuze klimaatbeleid, minder wapensteun aan Oekraïne, en minder inmenging vanuit de Europese Unie. Op Europees niveau zit AfD in dezelfde fractie als de PVV, wat de ideologische verwantschap van de partijen onderschrijft.
De laatste tijd neemt de populariteit van AfD zeer toe, vooral in het oosten van Duitsland. Veel Duitsers zijn ontevreden over de aanhoudende inflatie, massa-immigratie en het ambitieuze klimaatbeleid van de regering. Inmiddels kan AfD rekenen op zo'n 21 procent van alle stemmen in Duitsland, blijkt uit peilingen.
Bespioneerd door veiligheidsdienst
Maar onder overheidsinstanties is er grote scepsis over AfD. Begin dit jaar merkte de binnenlandse veiligheidsdienst BfV de partij aan als 'verdacht' en sprak van 'extremistische elementen' binnen AfD. Dit was de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de geheime dienst een politieke partij als 'verdacht' heeft aangemerkt.
Inmiddels worden AfD-leden bespioneerd door de veiligheidsdienst BfV. "We zien een aanzienlijk aantal hoofdrolspelers in deze partij die haat verspreiden tegen alle soorten minderheden hier in Duitsland", geeft BfD-directeur Thomas Haldenweg als verklaring.
De meeste partijen in Duitsland weigeren met AfD samen te werken. Partijen werken vaak juist samen tegen AfD. Zo beschreef Georg Maier, de sociaal democratische minister van binnenlandse zaken in Thüringen, de overwinning van AfD in de deelstaat in juni, als een 'alarmsignaal voor alle democratische krachten'.
Desondanks blijft de AfD verder groeien. Vorige maand bemachtigde de partij zelfs zijn eerste burgemeesterspost. Ook zet middenpartij CDU inmiddels de deur open voor een lokale samenwerking met AfD.
Partijverbod?
Nu gaan er in Duitsland steeds meer stemmen op om AfD te verbieden, meldt Telegraph. Door overheidsinstanties wordt er namelijk gevreesd voor het vermeende anti-democratische gehalte van de partij, waartegen moet worden opgetreden. Zo stelde de Duitse president Frank-Walther Steinmeier in een recente toespraak dat "we het allemaal in de hand hebben om degenen die onze democratie verachten op hun plaats te zetten".
Het nieuwsmagazine Der Spiegel kopte al eens: 'Verbied de vijanden van de grondwet!' In het artikel werd gewaarschuwd dat 'de AfD steeds radicaler is geworden. Het is tijd om de democratie met betere wapens te verdedigen'.
De co-voorzitter van regeringspartij SPD stelt dat een verbod op AfD moet worden overwogen als de veiligheidsdienst BfV hen categoriseert als 'bewezen rechtsextremisten'. Maar de leider van regeringspartij CDU, Friedrich Merz, toont zich sceptisch. Volgens hem heeft een partijverbod "politieke problemen nooit echt opgelost".
Ook in Nederland gaan er al geluiden op om een politieke partij te verbieden. Hierbij wordt er specifiek gesproken over Forum voor Democratie (FVD). Eind juni werd er, tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, openlijk gesproken over een specifieke poging om FVD te verbieden. Ook diende D66 een voorstel in om versneld politieke partijen te verbieden.