Milei kreeg 30,5 procent van de stemmen. Op de tweede plaats eindigde de conservatieve oppositie met 28 procent. Pas op de derde plek kwam de huidige centrumlinkse regering, met 27 procent.
De impopulariteit van de zittende regering is niet voor niets: Argentinië kampt momenteel met een inflatie van 116 procent, wat een enorme koopkrachtscrisis tot gevolg heeft. Momenteel leeft 4 op de 10 tien Argentijnen in armoede, meldt Reuters.
De rechtse Javier Milei is dolbij met het voorlopige verkiezingsresultaat, dat voor hem veel beter uitpakt dan verwacht. Hij noemt zichzelf de "echte oppositie" en belooft grote verandering te brengen. "Een ander Argentinië is onmogelijk met dezelfde oude dingen die altijd hebben gefaald", zegt hij in zijn toespraak na de telling.
Vooral bij de jongeren is Milei enorm populair. Net zoals Donald Trump organiseert hij grote politiek rally's door het land waarbij hij afgeeft op de zittende macht. Milei profileert zich met een rechts-conservatief geluid. Zo toont hij zijn zich kritisch op diversiteitspolitiek en klimaatretoriek. Ook is hij een fan van Jair Bolsonaro en Donald Trump
De algemene verkiezingen zijn op 22 oktober. Dan zal de Argentijnse bevolking bepalen welke kandidaat het presidentschap op zich mag nemen. Volgens Reuters zijn deze verkiezingen van cruciaal belang voor het landbouwbeleid van de Argentijnse regering. Momenteel is Argentinië één van 's werelds grootste exporteurs op het gebied van soja, maïs en rundvlees. Analisten denken dat Milei zeker een kans heeft om de nieuwe president van Argentinië te worden.
In Europa is er sinds vorig jaar een rechtse revolte aan de gang. In landen als Zweden, Italië, Finland en Letland zijn er al nieuwe regeringen aan de macht gekomen van rechts allooi. In andere landen, zoals Duitsland, Noorwegen, Nederland en België stijgen rechtse oppositiepartijen enorm.