Volgens het CPB is het aantal Nederlanders dat momenteel in de armoede zit al 4,7 procent. Zonder ander beleid van de demissionaire regering zal dit volgend jaar naar voorspelling 5,7 procent worden. De toename aan armoede komt deels door de hogere energieprijzen. Maatregelen die de burgers hierbij helpen vervallen echter later dit jaar.
De Nederlandse economie is de afgelopen twee kwartalen gekrompen. De koopkracht is ook afgenomen. De aanhoudende inflatie wordt gezien als één van de belangrijkste oorzaken. "We zien de economische groei terugvallen, dat was ook wel een beetje de verwachting. Er is heel veel aan de hand in de wereld, de inflatie is hoog, de rentes stijgen en we hebben een energieprijscrisis gehad. In die zin is Nederland de schokken best goed doorgekomen maar we zien nu een stagnerende economie", zegt CPB-directeur Hasekamp in een toelichting.
Het aantal kinderen dat in armoede leeft zal naar verwachting ook stijgen. De (demissionaire) regering heeft juist echter het plan om de kinderarmoede te halveren. Een meerderheid van de Tweede Kamer eiste voor het zomerreces dat het kabinet maatregelen gaat ondernemen om toename van de armoede tegen te gaan. Het is onduidelijk wat de regering precies gaat doen en hoe veel geld er beschikbaar is voor mogelijke maatregelen.
Volgens Derksen hoeven Nederlanders niet te rekenen op de politiek. "Je schaamt je toch dat er hier een voedselbank is, waar het ook nog eens hartstikke druk is. Als je ook nog eens hoort waar mensen van moeten leven, die een minimumloon hebben, dan denk ik: op de politiek hoef je niet rekenen."