De Europese Commissie kwam eerder dit jaar met een wetsvoorstel om de digitale euro in te voeren. Deze moet nog worden aangenomen door het Europarlement. Het demissionaire kabinet zegt de potentie van de digitale euro te zien. De regering had eerder juist het debat over de digitale euro vooruit geschoven. FVD en JA21 stellen al langer kritische vragen over de mogelijke invoering ervan.
Koningin Maxima lobbyde al langer voor de invoering van digitaal geld. Alhoewel hier kritisch op was gereageerd vanuit de regering, weigerde het kabinet uiteindelijk om kritisch kamervragen erover te beantwoorden. Er werd gesproken over het belang van de eenheid met de kroon behouden.
Volgens econome Jelena Postuma is het zorgwekkend dat te veel politici de EU vertrouwen in het feit dat de digitale euro niet programmeerbaar zou zijn. "Wanneer politici denken, we willen het toch programmeerbaar maken en dat kan allerlei redenen hebben. Dat hebben we ook kunnen zien tijdens corona. Er hoeft maar één crisis te zijn, gecreëerd of serieus. Dan kunnen ze dat zo aanhalen en zeggen, oh we moeten het nu toch maar wel programmeerbaar maken. We zien in het verleden, zowel in de Nederlandse politiek maar ook Europees, zijn er zo vaak beloftes gedaan en dan weer gebroken."