De directeur van het COA, Milo Schoenmaker, vertelt aan het AD waarom hij hoopt dat de asieldwangwet niet controversieel wordt verklaard. "Als die wet voorlopig in de koelkast gaat, dan blijven we vreselijk hangen in de situatie waarin we nu zitten. Dan blijven we nog lang noodopvang nodig hebben, die veel duurder is dan reguliere opvang en houden we locaties waarvan we de weten dat de omstandigheden voor de bewoners beter kunnen."
De COA-directeur betreurt dat onder meer de VVD de asieldwangwet controversieel wil verklaren. "In de wet is ook geregeld dat gemeenten de opvang onderling in hun regio kunnen verdelen. Dat de ene gemeente bijvoorbeeld meer asielzoekers opneemt en de andere meer asielzoekers met een verblijfsvergunning. En als een gemeente helemaal geen opvang wil, dan kunnen ze misschien een huisarts regelen of de school voor de kinderen in een azc. Als een gemeente weet wat van hen verwacht wordt, kunnen wij voorkomen dat we een burgemeester overvallen als we bellen en zeggen dat we nú plek nodig hebben. Dat scheelt ook veel onrust onder de inwoners."
Gooit VVD eigen staatssecretaris voor de bus?
De VVD maakte recent kenbaar de asielopvangdwangwet van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg niet te gaan stemmen. De afgelopen maanden heeft Van der Burg meermaals gepleit voor deze wet als noodzakelijk instrument om de asielcrisis het hoofd te bieden, maar zijn eigen partij lijkt nu de stekker uit de komst van deze dwangwet te halen.
"De spreidingswet zoals die nu voorligt in de Tweede Kamer zullen wij als VVD niet steunen", aldus VVD-leider Dilan Yesilgöz tegen De Telegraaf na afloop van de presentatie van het concept-verkiezingsprogramma.
Binnen de VVD was er de afgelopen maanden intern al vaak gedoe over de dwangwet. Volgens de VVD-leider moet men zich meer focussen op instroombeperkende maatregelen. "Dat is de verantwoordelijkheid die je als Rijk moet nemen. Vervolgens kun je tegen gemeenten en het land zeggen: wij hebben instroombeperkende maatregelen genomen. De mensen die dán komen, wil je wel eerlijk over het land verdelen. Die verdeling wil je doen op basis van tijdelijkheid, maximumaantallen en met financiële prikkels. Die elementen zitten niet in de huidige wet, dat is ook de reden waarom wij de wet niet steunen."