Baudet hecht grote waarde aan journalistieke controle op de macht, schrijft hij in zijn motie. Kritische journalistiek is volgens hem een 'van cruciaal belang is voor een vrije samenleving'. Assange ziet hij als iemand die deze rol perfect vervult.
'Het journalistieke platform Wikileaks heeft in 2010 precies zulke controle op de macht tot stand bracht en diverse klokkenluiders en gelekte documenten, waaronder die van Chelsea Manning over oorlog misdaden van het Amerikaanse leger in Irak, voor een breder publiek ontsloot', staat er in de motie. 'Het past niet in een democratie dat de overheid journalisten die deze kritische geluiden wereldkundig maken vervolgens strafrechtelijk gaat vervolgen.'
Ondertussen kan Assange al vele jaren geen vrij leven meer leiden. 'Al sinds 2012 zit hij gevangen en wordt hij vervolgd voor dit journalistieke werk', schrijft Baudet. Maar hiervoor heeft de FVD'er een oplossing. Hij doet het voorstel aan de regering om 'de mogelijkheden te onderzoeken om politiek asiel aan te bieden aan Julian Assange'.
Vorige week donderdag, bij de Algemene Politieke Beschouwingen, werd de motie ingediend. Al dezelfde avond vond de stemming plaats. Daaruit kwam een duidelijke uitslag: slechts 17 van de 150 Kamerleden stemden voor. Alleen Pieter Omtzigt, SP, BVNL en FVD zagen het plan wel zitten; alle andere fracties niet.