FVD keurt Hamas-terreur niet af in EU-motie: 'Paard van Troje'
Het Europees Parlement heeft een voorstel aangenomen waarin de Hamas-terreur wordt veroordeeld. Ook wordt de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars geëist. Maar wat opvalt: Europarlementariër Marcel de Graaff (FVD) stemde tegen deze motie. Volgens hem was deze tegenstem nodig, omdat er ook wordt gerept over het beteugelen van sociale media-berichten.
In de motie wordt er onder meer opgeroepen om de leefsituatie in Gaza te verbeteren, de veiligeheidsproblemen in Israël aan te pakken, de Hamas-terreur te veroordelen, en zorgen uit te spreken over het toenemende antisemitisme. Het voorstel is bedoeld als een gebaar voor een eensgezinde Europese houding tegenover de Gaza-oorlog. Ook wordt er opgeroepen tot een tweestatenoplossing, en deëscalatiemaatregelen.
Vorige week donderdag werd het voorstel aangenomen in het Europees Parlement met 500 stemmen voor, 21 stemmen tegen, en 24 onthoudingen. Eén van de tegenstemmers was Europarlementariër Marcel de Graaff. Hiervoor zegt hij een goede reden te hebben. Hij verwijst namelijk naar punt 21 in het voorstel, dat gaat over het beheer van sociale media.
Punt 21 als 'paard van Troje'
Met punt 21 dringt het Europees Parlement er bij de Europese Commissie op aan om 'alle noodzakelijke stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat Meta, X en TikTok zich houden aan de regels die zijn vastgelegd in de Digital Services Act en, waar van toepassing, de EU-praktijkcode inzake desinformatie, en dat er strikte maatregelen tegen deze personen worden genomen op platforms indien de verspreiding van haatdragende en schadelijke inhoud daarop ongehinderd voortduurt.'
De Graaff is erg tegen deze beteugeling van de sociale mediaberichtgeving. Punt 21 ziet hij dan ook als een "paard van Troje". 'Het geeft deze Commissie vrij baan om zijn gang te gaan en afwijkende stemmen te censureren. Ik weiger in te stemmen met deze totalitaire maatregelen, die de oppositie tot zwijgen brengen', voegt hij eraan toe op X. Eerder deze maand bestempelde De Graaff Hamas als een 'terroristische organisatie die verantwoordelijk is voor barbaarse daden'.
De beteugeling van sociale media is een actueel thema. Sinds Elon Musk X heeft overgenomen, ligt het sociale platform overhoop met de Europese Unie. Prominenten als Guy Verhofstadt zijn niet te spreken over Musks beleid om de teugels te laten vieren en weinig berichten te censureren. Dit past namelijk niet in het nieuwe EU-beleid tegen desinformatie, middels de invoering van de Digital Services Act.