EU akkoord met afgezwakte natuurherstelwet van Timmermans
Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een overeenkomst bereikt over de natuurherstelwet, een initiatief van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans. Wel is de wet enorm uitgekleed. Zo zijn enkele dwangregels eruit gehaald. Desondanks wordt er door sommigen gevreesd voor een tweede stikstofcrisis.
Het akkoord ziet er niet meer zo uit als Timmermans het ooit bedoeld had, meldt RTL Nieuws. Enkele dwangregels zijn eruit gehaald, zoals de verplichting om de verslechtering van de natuur te voorkomen. Nu hoeven EU-landen zich daar alleen voor in te spannen.
Tegelijkertijd blijft de kern van de natuurherstelwet wel behouden. Volgens de EU verkeert het overgrote deel van de Europese natuur in erbarmelijke staat. Dit ziet de EU-top als problematisch vanwege de vermeende klimaatverandering en de voedselvoorziening.
Met deze nieuwe natuurherstelwet moet zeker 20 procent van de Europese natuur op land en zee hersteld zijn tegen 2030. Twintig jaar later moet alle Europese natuur zijn opgeknapt, waar dat nodig wordt geacht. In de nieuwste versie is er wel een noodrem in de wet gebouwd: als de voedselvoorziening in gevaar komt, mogen de natuurherstelwerkzaamheden op boerenland worden opgeschort.
Het akkoord is bereikt door het Europees Parlement en de Europese Raad, die alle lidstaten vertegenwoordigd. De laatste horde is dat het Europees Parlement voor het akkoord moet stemmen, maar dit is vaak slechts een formaliteit. Daarna zal de wet worden geïmplementeerd.
Vrees voor 'economische lockdown'
De natuurherstelwet is aardig uitgekleed in de nieuwste versie, en dat is niet voor niets. Al maandenlang is er namelijk flinke kritiek op het voorstel van Timmermans, vooral uit de (gematigd) rechtse hoek. Pas na meerdere crisisonderhandelingen werd de wet in juli aangenomen in het Europees Parlement.
Desondanks blijft wel de vrees bestaan dat de wet de Europese economie en industrie op slot zal gooien. Hiermee zou wellicht een tweede stikstofcrisis uitbreken, denken critici. Sterker nog: sommigen vrezen voor een 'totale economische lockdown'. "Dit scenario is één van de allergrootste bedreigingen voor Nederland. Helaas heb ik geen beter nieuws dan dit," stelde Europarlementariër Rob Roos in juli op X.
"De natuurherstelwet noem ik vanaf het begin al de Nederland-op-slot-wet, want voortaan gelden in Nederland overal de normen van een natuurgebied. We dreigen in een stikstofcrisis in het kwadraat te belanden", vervolgde hij. "Onze klimaat-tsaar Frans Timmermans heeft er alles aan gedaan om deze wet erdoor te drammen. Achter de schermen heeft hij enorme druk uitgeoefend. Helaas is dat gelukt. De gevolgen voor Nederland zullen desastreus zijn."
Roos zei: "De Europarlementariërs uit Nederland die hiervóór hebben gestemd, hebben iets uit te leggen aan alle Nederlanders die straks geen boer meer kunnen zijn, omdat landbouw niet meer mag. Die geen huis meer kunnen vinden, omdat woningbouw niet meer mag. Die in een overvolle trein zitten of altijd in de file staan, omdat de bouw van infrastructuur niet meer mag. Dit scenario is één van de allergrootste bedreigingen voor Nederland. Helaas heb ik geen beter nieuws dan dit."
❌ Een zwarte dag voor Nederland. Een absoluut dieptepunt.
— Rob Roos MEP 🇳🇱 (@Rob_Roos) July 12, 2023
Het Europees Parlement heeft vóór de '#Natuurherstelwet' van @TimmermansEU gestemd: 336 stemmen voor, 300 tegen.
In afgezwakte vorm, dat wel. Maar het dichtbevolkte Nederland gaat verder op slot. Een totale economische… pic.twitter.com/WdYz3i1WKz