D66-minister pleit voor komst Eurocommissaris van Defensie
De demissionaire minister van Defensie, Kajsa Ollongren (D66), wil dat er een Eurocommissaris van Defensie komt. Deze nieuwe functionaris moet militaire samenwerking gaan promoten onder EU-lidstaten, en zorgen voor een hogere productie van wapens en munitie. Volgens critici is dit de opmaat naar de komst van een Europees leger.
"Ik zou het een goed idee vinden als de volgende Europese Commissie dit heel hoog op de agenda zet, en dat er ook een Europese commissaris komt die - wat mij betreft - 100 procent van zijn of haar tijd echt alleen daarmee bezig is, omdat dat voor elkaar te krijgen", zegt ze in gesprek met BNR.
"Als Europa wel ergens goed in is, dan is het wel om ervoor te zorgen dat we dingen Europees aanpakken", vindt Ollongren. Op veel gebieden gebeurt dit al, maar defensie wordt volgens haar nog te "gefragmenteerd en nationaal benaderd door de lidstaten".
Daarom wil ze dat er in de toekomst hierin verandering komt. Wel benadrukt Ollongren dat de huidige Commissie al stappen zet for meer militaire Europese samenwerking. Vooral Eurocommissaris Thierry Breton probeert middels "subsidies en gemeenschappelijke ontwikkeling" om een nieuwe trend in gang te zetten, aldus de D66'er
Hogere productie van wapens en munitie
Daarnaast wil Ollongren dat de productie van wapens en munitie omhoog gaat. Er moet van haar meer "standaardisering" komen in deze productie, dus niet dat elk land net iets anders maakt. Hierin zou de nieuwe Eurocommissaris een "belangrijke rol kunnen spelen", denkt ze.
Ollongren denkt dat de Franse en Duitse defensies alleen maar sterker worden als ze Europees gaan samenwerken in plaats van met elkaar te concurreren. Dit is volgens haar belangrijk met het oog op de oorlog in Oekraïne. Wel benadrukt ze dat ze niet wil dat er een oorlogseconomie op touw wordt gezet. "Er moet gewoon een focus komen, want anders gaat het te langzaam."
In mei lag er een EU-wetsvoorstel voor tafel om het unanimiteitsbeginsel van lidstaten af te schaffen bij beslissingen over Europees buitenland- en defensiebeleid. Maar dit wetsvoorstel is weggestemd door Polen, die zijn vetorecht inzette. Het Oost-Europese land beriep zich op de soevereiniteit van lidstaten.