CBS stopt met wekelijkse berekening van oversterfte
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stopt met een wekelijkse berekening van de mogelijke oversterfte. Volgens het CBS is er niet langer een maatschappelijke noodzaak hiervoor. Maar dit leidt bij sommigen tot verontwaardiging, omdat er nog steeds belangstelling lijkt te zijn voor de oversterfte. Zo stemde de Tweede Kamer vorige week nog in met een debatverzoek van Pieter Omtzigt hierover.
Sinds 2009 publiceert het CBS wekelijks de sterftecijfers in Nederland. Maar aan het begin van de coronacrisis kwam daar een wekelijkse monitor bij met aanvullende informatie zoals leeftijd, gebruik van Wet langdurige zorg (Wlz), en een berekening van de verwachte oversterfte. Maar nu, drie jaar later, schrapt het statistiekbureau deze extra monitor.
'Die noodzaak is niet langer aanwezig; één sterftemonitor volstaat', staat er in een verklaring. 'De sterftemonitor van het RIVM wordt, net als voor de pandemie, weer de belangrijkste bron voor het meten en in de gaten houden van mogelijke oversterfte per week in Nederland.'
Volgens het CBS zijn er niet meer echte uitschieters qua oversterfte, waardoor de behoefte aan de wekelijkse berekening afneemt. Ook sterven er steeds minder mensen aan corona, en is er niet mer de maatschappelijke noodzaak ten tijde van 2020, aldus het bureau.
Desondanks is de belangstelling in de oversterfte nog steeds erg groot. Vorige week steunde de nieuwe Kamer een debatverzoek van Omtzigt over de aanhoudende oversterfte. Dit probeerde hij al ruim ene jaar voor elkaar te krijgen.
Verontwaardiging bij onderzoekers
Op het CBS-besluit wordt er woedend gereageerd op onderzoekers die geïnteresseerd zijn in de oversterfte. Volgens hen is er nog genoeg maatschappelijke noodzaak om de cijfers en verwachte oversterfte wekelijks te blijven publiceren. zo schrijft data-analist Wouter Aukema op X: 'De oversterfte en vaccinatieschade gaan niet weg door de rapportage te laten verdwijnen...'
Sinds augustus 2021 sterven er wekelijks honderden Nederlanders meer dan verwacht. Zelfs waneer factoren als uitgestelde zorg en de coronadoden worden meegenomen, blijft er een onverklaarbare oversterfte. Sommige onderzoekers, zoals hoogleraar Ronald Meester, vermoeden dat de massale coronavaccinatie wellicht een rol speelt.
Dit komt niet terug in de statistieken, maar dit is volgens sommigen verklaarbaar. De vaccinatiestatus van overleden personen is namelijk onbekend bij instanties. Dit komt door een wet van kracht is sinds 1 januari 2020. In een interview met NieuwRechts wijst Prikschade-vertegenwoordiger Anne Merel Kloosterman daarnaast erop dat iemand pas twee tot vier weken na de vaccinatie officieel geldt als gevaccineerd. Wie daarvoor overlijdt, wordt alsnog gedefineerd als ongevaccineerd.