Visserij boos op minister Adema vanwege nieuwe beperking op vissen van tong
Het Nederlandse quotum op het vissen van tong moet weer met 60 procent omlaag. 'We houden bijna niets over. Dat is niet vol te houden', zegt Dirk Kraak, bestuurslid van actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) tegen De Telegraaf. Piet Adema (ChristenUnie) minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt op X mee te voelen met de vissers. Volgens hem zijn de beperkingen nodig voor het behoud van de tong in de Noordzee ’maar het is een grote klap voor de Nederlandse vissers die veel op tong vissen, hun families en de keten’.
Vissers zeggen dat de minister meer voor hen moet opkomen. Alhoewel de hoeveelheid tong in de Noordzee sterk is afgenomen is het niet duidelijk of dit ligt aan de vissers. Marinebioloog Irene Kingma zegt dat de exacte redenen niet zeker zijn. Ze noemt klimaatverandering als mogelijke oorzaak. 'De zee warmt sneller op. Bij kabeljauw en makreel zien we dat die naar het noorden trekken, naar koeler water.'
Volgens Visser en EMK-bestuurslid Kraak zijn windmolenparken op zee echter een mogelijke oorzaak. 'Er wordt nauwelijks onderzoek gedaan naar de gevolgen van al die windparken, terwijl het goed mogelijk is dat daarmee de natuur wordt verstoord. Dit windexperiment gaat ons de kop kosten. Wij vissers betalen de rekening.' Frank Reef van Stichting De Noordzee noemt het echter onwaarschijnlijk dat windmolenparken voor de afname aan tong zouden zorgen.
Onzichtbare strijd: hoe het kabinet de visserij lam legt
Heeft de visserij in Nederland een toekomst? De vissers zelf lijken het niet te denken. Maar vier procent van de vissers die een eigen schip heeft gelooft dat hun bedrijf over vijf jaar nog zal bestaan volgens een studie van Wageningen Economic Research. Bedreigen regeringsbeleid en de EU de vissers in Nederland?
Het Europees verbod op pulsvisserij, de strengere stikstofregels en de afname aan viswater door gigantische windmolens lijken allemaal de visserij te verstikken.
De nieuwe maatregel die deze trend versterkt is verplicht camera toezicht op grote schepen om te kijken of de vissers zich wel echt aan de EU-regels houden.
"Het is de ene onwerkbare maatregel stapelen op de andere onwerkbare maatregel", stelde SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen naar aanleiding van het besluit. Ruissen was jarenlang betrokken bij de onderhandelingen en fel tegen dit plan. Ondanks zijn verzet is het plan er toch gekomen. Ook Europarlementariër Rob Roos was kritisch: 'Doorgeslagen EU. Ooit ging het over vrijhandel.'
Onderzoeker Marloes Kraan beschrijft het perspectief van de vissers: "In hun beleving zitten ze in het verdomhoekje."
"Elke keer komt weer een eis vanuit de maatschappij van hoe het anders moet", voegt ze toe. De internationale situatie draagt ook bij aan de lasten op de visserij. De Brexit heeft directe gevolgen voor de Nederlandse vissers terwijl de oorlog in Oekraïne zorgt dat de brandstof duurder wordt.
Klassieke vissersdorpen en de lokale cultuur staan ook onder druk. Visserskoren die meer dan 100 jaar teruggaan hebben vrijwel geen leden meer en mensen verliezen hun baan.
Een brede coalitie van vissers schreef eerder dit jaar al een brandbrief aan de koning.
De ondertekenaars van de brandbrief vonden het onbegrijpelijk dat de overheid haar pijlen vrijwel exclusief richt op de visserij, die nota bene een belangrijke rol vervult in de voedselzekerheid van Nederland. Als gevolg van dit stikstof-overheidsbeleid dreigen nog eens tientallen van de slechts 160 overgebleven actieve garnalenvisserijschepen te verdwijnen. Daarnaast is er de reeds ingezette sanering van meer dan 60 procent van de grote kottervloot. De totale Nederlandse vissersvloot, eens de trots van dit land en ruggengraat van voedselzekerheid en economie is dan, nog slechts een schaduw van haar eerdere omvang. Dat mag en kan volgens onzevisserij.nl niet gebeuren.
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft wel 30 miljoen uitgetrokken om de sector te helpen. Er moet blijken of dit voldoende is.
Het kabinet heeft zich tot nu toe verzet tegen plannen van de Europese Commissie voor een algemeen verbod op "bodemberoerende visserij'. Garnalenvissers verklaarden zich 'voorzichtig' blij' over dat verzet.