Kamer vindt dat islam een 'kwaadaardige ideologie' mag worden genoemd
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de islam mag worden betiteld als een 'kwaadaardige ideologie'. Ook vindt de Kamer dat de anti-islamvoorstellen van de PVV mogen worden uitgevoerd. Dit blijkt uit een stemming over twee ingediende moties.
Woensdag diende DENK-leider Stephan van Baarle twee moties in over de islam. Hij maakt zich grote zorgen om de grote PVV-verkiezingszege van vorige maand. Daarom wil hij de rechten van moslims blijven waarborgen.
Bij de eerste motie vraagt Van Baarle aan de Kamer om uit te spreken dat 'de islam een te respecteren godsdienst is, de (grond)rechten van Nederlandse moslims dienen te worden geëerbiedigd en dat het onacceptabel is om de islam te betitelen als een kwaadaardige ideologie'.
Maar deze motie is verworpen door een krappe Kamermeerderheid. De fracties PVV, VVD, BBB, CDA, ChristenUnie, FVD, SGP en JA21 stemmen tegen. Onder meer NSC en SP zijn voor. BBB stemde tegen omdat de partij de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft staan, niet om dat BBB zelf de islam een kwaadaardige ideologie vindt. Dit laat partijleider Caroline van der Plas weten op sociale media.
Vorig jaar diende PVV-leider Geert Wilders al een motie in om de islam te laten erkennen als een 'ideologie van haat en terreur'. Deze werd toen niet aangenomen.
Anti-islamvoorstellen mogen worden uitgevoerd
Bij de tweede motie stelt Van Baarle voor om uit te spreken dat 'de anti-islamvoorstellen van de PVV nooit mogen worden uitgevoerd'. Hij wil onder meer dat moskeeën worden gerespecteerd, er nooit ene hoofddoekverbod zal komen in overheidsgebouwen, en dat "'minder islam in Nederland' nooit tot beleidsdoel mag worden gemaakt".
Maar ook deze motie heeft het niet gehaald. Een ruime Kamermeerderheid stemt tegen, waaronder NSC, VVD, PVV, BBB, SGP, FVD en JA21. De linkse partijen zijn voor.