Vorige maand werd de Brits-Indiase schrijver Salman Rusdhie neergestoken door een 24-jarige man. Dit was echter niet zonder aanloop. Op Rushdie staat al decennialang een fatwa van de Iraanse ayatollah vanwege zijn islam-kritische boek De Duivelsverzen. Rushdie werd vogelvrij verklaard, en al wie hem zou vermoorden, kon rekenen op een miljoenenbedrag.
Het steekincident bracht een schokgolf te weeg door politiek Nederland. 'Ik vecht al 20 jaar tegen de intolerante gewelddadige islam en heb er veel fatwa’s aan overgehouden - de laatste nog dit jaar - en ik leef in onvrijheid,' reageerde Wilders destijds. Na het steekincident kreeg Wilders te maken met een nieuwe golf aan bedreigingen. In berichten werd zelfs gesproken over de hoogte van prijs die op het hoofd van de PVV-leider zou staan.
Donderdagavond was het tweede termijn van de Algemene Beschouwingen. Bij die gelegenheid heeft Wilders negen moties ingediend. Eén daarvan was een verzoek aan de regering om 'mede in het licht van de recente aanslag op de schrijver Salman Rushdie, onder ogen te zien dat de islam een ideologie is van haat en terreur'. Wilders leek zelf erg tevreden over deze motie, en noemde het 'de beste motie van vandaag'.
De motie bleef niet zonder kritiek. Later die avond vroeg DENK-leider Farid Azarkan het hele kabinet en de Tweede Kamer om "solidair met een religie van een miljoen mensen in Nederland". Azarkan voegde hieraan toe: "Ik kan er niet tegen dat hier bij elk debat de haat wordt gezaaid door Geert Wilders over moslims, over vluchtelingen, en dat we met z'n allen dat elke keer accepteren." Vervolgens klonk er geroffel op de bankjes.
Motie van wantrouwen tegen hele kabinet
Naast deze motie deed de PVV-leider nog een ander opvallend voorstel. Hij diende namelijk een motie van wantrouwen tegen heel kabinet-Rutte IV in, want "het vertrouwen in Rutte en Kaag nooit meer terugkomt", aldus Wilders. Eerder had hij al 6 moties ingediend tegen kabinet Rutte-IV, maar geen enkele ervan werd aangenomen.
NRC merkt op dat de motie van wantrouwen een geliefd instrument is van Wilders. Zo was de PVV-leider tijdens kabinet-Rutte III (mede-)verantwoordelijk voor maar liefst 21 van de 54 ingediende moties van wantrouwen en afkeuring tegen het hele kabinet. Maar volgens NRC is het het lot van al deze moties hetzelfde: geen enkele hoop op een Kamermeerderheid.