EU opent onderhandelingen toetreding Oekraïne en Moldavië: 'Krankzinnig'
Het ziet ernaar uit dat de Europese Unie verder wil gaan uitbreiden. Donderdag stemden alle lidstaten, behalve Hongarije, in met het openen van de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië. Daarnaast wordt Georgië een kandidaat-lidstaat. Tijdens de stemming liep de Hongaarse premier Viktor Orbán de zaal uit, omdat hij fel tegen beide besluiten is. Ook elders zijn er zorgen om de vergaande corruptie en erbarmelijke economie van Oekraïne en Moldavië.
Premier Mak Rutte noemt het besluit 'geweldig nieuws'. Ook de presidenten van Oekraïne en Moldavië zijn dolblij. Zelensky spreekt van 'een overwinning voor Oekraïne en heel Europa' op X, en president Sandu meldt: 'We voelen vandaag de warme omhelzing van Europa.'
Het proces naar daadwerkelijke toetreding kan nog jaren duren, meldt De Telegraaf. Ook is aan Georgië, een land dat aan geen enkel EU-land grenst, de status verleend van kandidaat-lidstaat. Tot slot mag de huidige kandidaat Bosnië-Herzegovina pas beginnen met bepaalde de onderhandelingen zodra er aan bepaalde voorwaarden is voldaan.
Ondanks alle enthousiasme is er ook veel kritiek op deze besluiten. Zo denkt Jan Roos dat het een 'oorlogsverklaring aan Rusland' zal zijn wanneer Oekraïne een EU-lidstaat wordt, laat hij weten op X. Zeven jaar geleden was Roos de medeorganisator van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Een meerderheid van de opgedaagde Nederlanders stemden toen tegen dit verdrag. Ook Georgië en Moldavië liggen gevoelig voor Rusland.
De Hongaarse premier Viktor Orbán is tevens ontstemd over het besluit. Hij is faliekant tegen een toetreding van Oekraïne tot de Europe Unie, en torpedeerde woensdag een nieuw Europees steunpakket van 50 miljard euro aan Kyiv. Orbán wil dat er wordt gezet op vredesonderhandelingen tussen Zelensky en Poetin. Daarom verliet hij woensdag expres de zaal tijdens de stemming.
Zorgen om 'krankzinnig dure operatie'
Naast de geopolitieke zorgen, wijzen critici ook naar de economische gevolgen. Zo reageert financieel journalist Arno Wellens: 'Oekraïne en de hele Balkan de euro geven wordt een krankzinnig dure operatie die het hele Europese project kan opblazen.'
Moldavië is veruit het armste land van Europa, en is volgens de CPI-index corrupter dan landen als Oman, Jamaica en Zuid-Afrika. Bovendien worstelt het land met een fragiele economie, energie-onzzekerheid en de conflictregio Transnistrië, dat internationaal niet wordt erkend. Momenteel vertrekken al veel jonge mensen uit Moldavië omdat het land weinig kansen biedt.
Ook Oekraïne kampt al geruime tijd met ernstige corruptie. Uit een gelekt rapport, in handen van nieuwssite Politico, blijkt dat deze zorgen ook spelen bij de Amerikaans regering. De angst bestaat dat deze corruptie de westerse steun voor de oorlog tegen Rusland kan ondermijnen. Vorige week is er nog een voormalige presidentskandidaat vermoord door de Oekraïense veiligheidsdienst. Daarnaast worden er geen verkiezingen meer gehouden in Oekraïne, zijn er elf oppositiepartijen verboden, en is de vrije pers aan banden gelegd.