Volgens noodhulporganisatie Dorcas is Moldavië 'veruit het armste land van Europa, en er is veel corruptie'. Desondanks wil het land dolgraag toetreden tot de Europese Unie vanwege de Russische dreiging. Afgelopen weekend werd hiervoor een feestelijke bijeenkomst georganiseerd door de regering, waarop 70.000 Moldaviërs afkwamen. Aanwezig was ook de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, die zei dat de EU altijd plek heeft voor Moldavië.
De vraag is echter of Moldavië aan alle eisen zal kunnen voldoen. Volgens de jaarlijkse corruptie-index CPI staat het land op gelijke hoogte met Colombia, Suriname, Marokko en Panama. Hierbij staat Moldavië onder landen als Oman, Jamaica en Zuid-Afrika.
Momenteel vertrekken al veel jonge mensen uit Moldavië omdat het land weinig kansen biedt. Indien het land lid zou worden van de EU, zullen zulke reisstromen makkelijker kunnen plaatsvinden. Nu mogen Moldaviërs weliswaar al visumvrij naar de EU-landen reizen, maar er geldt wel een werkverbod en een maximumverblijf van negentig dagen.
De EU hanteert strenge anti-corruptienormen voordat een land kan toetreden. Maar niet alleen corruptie is een probleem, meldt AFP. Moldavië worstelt ook met een fragiele economie, energie-zekerheid en de conflictregio Transnistrië, dat internationaal niet wordt erkend.
Desondanks betuigt de voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, haar instemming bij haar bezoek aan Moldavië. "We bekrachtigen opnieuw de ambitie van Moldavië om bij de EU te komen," spreekt ze tegenover de 70.000 Moldaviërs. "Europa is Moldavië en Moldavië is Europa."
Momenteel ziet de EU-top ook graag dat Oekraïne toetreedt tot de EU, hoewel het land al jarenlang kampt met veel corruptie. Tot slot wil ook de Turkse oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu lid worden van de EU. Op deze manier wil hij de de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen, die momenteel in Turkije verblijven, beter verdelen over andere EU-landen.