In juni kreeg Oekraïne de kandidaatstatus om een EU-lidstaat te worden. Maar er wordt niet gewacht op vrede met Rusland om de officiële onderhandelingen met de EU te laten beginnen. Volgens Von der Leyen zal namelijk niet Moskou bepalen wat Oekraïne doet, maar Kyiv zelf - samen met de EU, aldus de Volkskrant.
Von der Leyen is afgereisd naar de Oekraïense hoofdstad om daar te onderhandelen over een steeds nauwere samenwerking tussen de EU en Oekraïne. "Vandaag zijn we naar het hart van Europa gekomen," zei Von der Leyen bij aankomst. "Het is een familiereünie."
Enthousiasme in Europese top
Uiteindelijk wil Von der Leyen dat Oekraïne bij de Europese Unie komt; deze hoop heeft ze openlijk uitgesproken. EU-chef Charles Michel, die met haar is meegekomen naar Kyiv, heeft grote bewondering voor president Zelensky. Onlangs plaatste hij hem zelfs op één lijn met Winston Churchill en Nelson Mandela: "Vandaag belichaamt Volodymyr Zelensky de geest van nationaal verzet."
Volgens twee ambtenaren wakkeren Von der Leyen en Michel het euro-enthousiasme in Oekraïne graag aan. "Ze zeggen tegen Zelensky: 'Jullie oorlog is onze oorlog, jullie vechten voor onze waarden. [...] Oekraïners zien het EU-lidmaatschap letterlijk als een zwaar bevochten recht.'" En een ander zegt: "Ze vechten tegen de Russen en vóór Europa."
Zelensky wil graag dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie. Michel heeft al zijn steun hieraan uitgesproken. "Wij zijn allen Oekraïners. We moeten alles op alles zetten om de belofte van lidmaatschap waar te maken," zei hij eerder deze maand. "Ik droom dat er een dag komt, snel naar ik hoop, dat een Oekraïner mijn baan krijgt, of voorzitter wordt van de Europese Commissie of het Europees Parlement."
Al ruim de helft van de Europese Commissie zou voor een Oekraïense intreding zijn. Recent was Eurocommissaris Frans Timmermans op bezoek bij Zelensky in Kyiv om daar - ondanks de oorlog met Rusland - te praten over de Oekraïense klimaatdoelen. 'Ja, dat is echt wat Oekraïne nu bezighoudt: de groene revolutie van Holle Bolle Frenske,' reageerde GeenStijl-columnist Arthur van Amerongen destijds ironisch.
Iemand anders schreef: 'Die Timmermans is werkelijk gestoord, om op dit moment over dergelijke non-issues te beginnen. Tot hoe lang zit hij daar nog?'
Datum voor toetreding
De Oekraïense regering weet ook al wanneer het wil toetreden. Sterker nog: de datum wordt steeds meer naar voren geschoven. Deze week zei premier Denys Shmyhal bij Politico nog dat Oekraïne in 2026 EU-lidstaat moet kunnen worden. Maar donderdag scherpte hij dit aan naar 2025, waarbij de officiële onderhandelingen al volgend jaar moeten beginnen.
Maar premier Rutte en de Franse president Emmanuel Macron zijn niet zo voortvarend. Macron zei afgelopen juni nog dat het Oekraïense lidmaatschap wat hem betreft nog wel enkele decennia kan duren. Ook Rutte ziet het niet in de nabije toekomst gebeuren.
Bovendien voldoet Oekraïne nog lang niet aan alle eisen. Het land zal eerst nog zo'n duizend pagina's aan EU-wetgeving moeten invoeren in eigen land. Zo kent Oekraïne grote problemen met corruptie. Ook een onafhankelijke rechtspraak, efficiënte vervolging van misdaad, eerlijke concurrentie zijn noodzakelijke hervormingen die eerst nog zullen moeten worden doorgevoerd voordat Oekraïne kans maakt om EU-lid te worden.