Deze maand zijn de Turkse parlements- en presidentsverkiezingen. Deze zijn spannender dan ooit. Dit jaar hebben zes oppositiepartijen zich verenigd, in de hoop om zodoende de zittende president Recep Tayyip Erdoğan na twintig jaar uit het zadel te krijgen. Maar hiervan wil Erdoğan niets weten, en dus gaat hij verbaal vol in de aanval. Hij heeft oppositieleden onder meer al uitgemaakt voor 'dronkaards'.
In Nederland zorgen de Turkse verkiezingen daarom voor veel. Dit heeft een duidelijke reden: Erdoğan teert voor een belangrijk deel op stemmen uit het buitenland. Bijna driekwart van alle niet-Turkse ingezetenen stemt op hem.
Bij een Amsterdamse stemlocatie is het al tweemaal fout gegaan. De eerste keer bleef de schade relatief beperkt, maar bij de tweede keer gingen honderden kiezers met elkaar op de vuist. Hiervoor moesten uiteindelijk de ME, politiehonden en zelfs een politiehelikopter worden ingezet.
EU-lidmaatschap
De leider van de oppositie is Kemal Kılıçdaroğlu. Er is een kans dat hij de nieuwe president van Turkije wordt, want momenteel is het een nek-aan-nekrace tussen Erdoğan en de oppositie.
Kılıçdaroğlu heeft een duidelijk doel voor ogen: toetreding tot de EU. Hij noemt dit zelfs zijn 'hoofddoel'. "Natuurlijk willen we onderdeel zijn van een beschaafde wereld," geeft hij als reden bij Voice of America (Turkse editie).
Maar er is ook nog een andere reden voor zijn EU-enthousiasme. Kılıçdaroğlu ziet de toetreding namelijk als een manier om het Turkse vluchtelingenprobleem aan te pakken. Momenteel heeft Turkije de grootste asielopvang ter wereld. Momenteel krijgen maar liefst vier miljoen vluchtelingen en asielzoekers internationale bescherming in het land.
"Het lijden in Syrië heeft ons land in de positie gebracht om [...] een toevluchtsoord te zijn voor miljoenen vluchtelingen," vertelt de oppositieleider bij Voice of America. "We dragen een zware last. Maar hoe lang kunnen we deze last blijven dragen?"
Het liefst wil Kılıçdaroğlu vrede in Syrië, zodat de Syrische vluchtelingen weer in hun eigen land kunnen wonen. Maar tot die tijd ziet hij graag dat de EU eerlijk deelt in de Turkse 'vluchtelingenlast', en dus vluchtelingen overneemt. Momenteel kampt Turkije namelijk met ernstige economische problemen. Zo heeft het land een inflatie van 44 procent en devalueert de Turkse lira in record tempo.
Wilders verliet VVD
In 2005 werd er al eens gesproken tussen Turkije en de EU over een mogelijk lidmaatschap. Deze gesprekken liepen destijds stuk omdat de EU vond dat Turkije bij lange na niet aan alle voorwaarden voldeed.
In de aanloop naar deze gesprekken brak de huidige PVV-leider Geert Wilders met zijn toenmalige partij VVD. Hij vond dat Turkije onder geen enkele voorwaarde mocht toetreden tot de Europese Unie, wat de VVD anders zag.