Crisis bij Nieuwsuur: kijkcijfers dalen en kijker voelt zich 'niet direct betrokken'
Het gaat niet goed met het journalistieke programma Nieuwsuur. De kijkcijfers dalen namelijk enorm. De Telegraaf-columniste Tina Nijkamp heeft wel een idee waar dit aan ligt: 'De onderwerpen staan waarschijnlijk te vaak, te ver van de kijker af.' Deze zomer bood het programma zelfs een openlijke rectificatie aan na een misleidend item over online haatreacties aan Sigrid Kaag.
De kijkcijfers dalen enorm bij Nieuwsuur. Vorige zaterdag had het journalistieke onderzoeksprogramma slechts 257.000 kijkers. Dit is een 'enorm dieptepunt' voor het journalistieke programma, merkt Tina Nijkamp op in haar nieuwste column.
'Sowieso komt Nieuwsuur bijna nooit meer boven de 500.000 kijkers uit. Een paar jaar geleden keken er nog zo’n 650.000 kijkers', schrijft ze bij De Telegraaf. 'Zelfs Op1, de slechtst bekeken talkshow van Nederland, scoort hoger.'
Ook de verkiezingsinterviews van vorige maand haalden weinig uit. In de best bekeken uitzending, met NSC-leider Pieter Omtzigt, kwam presentatrice Mariëlle Tweebeeke naar verluidt niet meer uit haar woorden. Volgens tv-columnist Angela de Jong was Tweebeekes 'reputatie weg' na dit interview.
Nijkamp wijt de dalende populariteit van Nieuwsuur vooral aan de inhoud van de nieuwsitems. De onderwerpen in de uitzending spreken veel kijkers niet meer aan, stelt zij, omdat ze worden ervaren als te abstract. Hierdoor voelen kijkers zich niet meer 'direct betrokken' bij het programma, aldus Nijkamp. Daarom vindt zij dat Nieuwsuur dringend op zoek moet gaan naar een nieuwe onderwerpkeuze die meer kijkers aanspreekt.
In de fout met Kaag-item
De afgelopen tijd ging Nieuwsuur een aantal keer de mist in. Zo plaatste het programma deze zomer een expliciete rectificatie vanwege een misleidend item over de online haatreacties aan Sigrid Kaag. Deze bleken namelijk enorm te zijn overtrokken in het desbetreffende onderzoek van Nieuwsuur.
Ook probeert Nieuwsuur regelmatig om rechtse argumenten te ontkrachten. Maar hierop is veel kritiek uit de rechtse hoek in Nederland. Vorig jaar ruziede Nieuwsuur met omroep Ongehoord Nederland over het begrip 'omvolking'. Ook probeert Nieuwsuur herhaaldelijk om de kritiek op de klimaatwetenschap onderuit te halen. FVD-leider Thierry Baudet daagde Nieuwsuur-journalist Rudy Bouma zelfs uit voor een debat vanwege zijn item over 'terugkerende verzinsels' over de Great Reset. Ook maakte Nieuwsuur al eens een item over het World Economic Forum.