Bosschenaren starten donatieactie om juridische strijd tegen komst azc te voeren
De schrik zit er goed in in Den Bosch zuid, naar alle waarschijnlijkheid komen er twee asielzoekerscentra bij. In totaal gaat het om 600 asielzoekers die worden opgevangen in het zuiden van Den Bosch. Inwoners zijn hier niet over te spreken, zij vrezen voor de grote, negatieve gevolgen van de komst van honderden asielzoekers. Bezorgde bewoners zijn daarom een donatieactie gestart om met het geld een juridische strijd te gaan voeren.
De burgemeester van Den Bosch, Jack Mikkers, heeft recent voor flink wat ophef gezorgd. Tijdens een bijeenkomst over een mogelijke asielopvang voor Syriërs stelde de burgervader in reactie op een bezorgde burger dat niet Syriërs maar Marokkanen de grootste overlastgevers in de samenleving zijn. Door de uitspraak heeft Mikkers de woede van de Bossche Marokkaanse gemeenschap over zich heen gekregen. Tientallen aangiftes zijn er gedaan door Bossche Marokkanen naar aanleiding van zijn opmerking.
Burgemeester Mikkers was aanwezig bij een asielbijeenkomst over de komst van twee asielzoekerscentra. Veel bezorgde burgers waren naar deze bijeenkomst gekomen om hun bezwaren te uiten.
In een video van de bijeenkomst is te zien hoe iemand uit het publiek zich kritisch uitlaat over asielzoekers uit Syrië. "Dat zijn de ergste die er zijn".
"Syriërs hebben geen hulp nodig. Alles wat er gebeurt: Syrië staat bovenaan", aldus een bezorgde vrouw over de overlast veroorzaakt door asielzoekers uit Syrië. Hierop stelde burgemeester Mikkers echter dan Syriërs niet de grootste herrieschoppers zijn, maar dat dat Marokkanen zijn.
"Dat is niet waar, dat is Marokko."
Spijt betuigen
Door de ontstane ophef zag burgemeester Mikkers zich genoodzaakt om zijn excuses te maken. De burgemeester zegt dat hij met zijn uitspraak over Marokkanen duidelijk wilde maken dat 'van de veiligelanders die in ons land komen en die betrokken zijn bij overlast, het COA aangeeft dat dit vooral om asielaanvragers uit Marokko gaat'. Echter erkent hij dat hij deze uitspraak in een betere context had moeten plaatsen.
Leidt ophef af van reële bezorgdheid inwoners?
Door het incident gaat het nu vooral om de gewraakte opmerking van de Bossche burgemeester, de zorgen van de inwoners van Den Bosch zijn er nog steeds. Sterker nog, velen vrezen voor wat de toekomst gaat brengen, zo vertelt Wendy Koernap aan NieuwRechts. Zij is een petitie tegen de komst van de asielzoekerscentra gestart. Een buurtgenoot, Claudia Tempels, is een donatieactie gestart om met dit geld een juridische strijd te openen.
'Elke euro kunnen we gebruiken! Doneer alsjeblieft en help mee om ons maar ook jezelf te helpen. Je donatie maakt een directe impact op de financiële middelen die nodig zijn voor deze juridische strijd tegen het AZC. Of het nu gaat om het voorbereiden van juridische documenten, het bijwonen van hoorzittingen of het aanspreken van beleidsmakers, uw bijdrage draagt bij aan het handhaven van onze gedeelde waarden en het beschermen van de wijk, wat we thuis noemen', schrijft Tempels over de donatieactie
De laatste jaren heeft de gemeente flink veel geld geïnvesteerd om haar wijk op te knappen, maar door de recente komst van een hostel voor verslaafden en nu ook de mogelijke komst van 600 asielzoekers vrezen inwoners voor verval van de leefbaarheid in de wijk.
"De bewoners van Den Bosch zuid zijn allemaal bang voor wat er nog meer gaat komen. Naast de twee asielzoekerscentra die ze willen neerzetten op een kleine afstand van elkaar, is er ook een groot probleem van verslaafde in de wijk. Dit probleem is recent ontstaan door de komst van een speciaal hostel voor verslaafden", vertelt Koernap aan NieuwRechts
Er zijn verschillende plannen voor het azc. Het ene azc zal er staan voor een looptijd van drie tot vijf jaar, het tweede asielzoekerscentrum voor 10 jaar. "Maar het is niet uitgesloten dat de looptijd nog langer zal duren", zo vertelt Koernap.
"In het hostel bevinden zich momenteel 30 verslaafden die nu al voor veel overlast zorgen. Zo kunnen we al niet meer veilig naar ons buurtpark. Ook de sfeer rondom ons winkelcentrum, waar ze hele dagen voor de deur liggen met alcohol, is verpest.
Daarbovenop wil men verderop in de week een zorgboerderij gaan starten voor verslaafden. Op deze manier worden de problemen en gevaren opgestapeld."
Koernap hoopt dat de zorgen van de inwoners wél gehoord worden. Recent is zij met een groep bezorgde bewoners een petitie gestart om aandacht te vragen voor de zorgen die leven in de wijk.