Van Haga: "Als de parlementaire enquêtecommissie echt goed zou werken, dan komt er zoveel rotzooi boven tafel"

Er komt toch wél een parlementaire enquête naar de aanpak van de coronacrisis. Eerder dit jaar belandde de enquête nog op de lange baan, maar nu is een ruime meerderheid van de Tweede Kamer toch voor een herstart. Begin januari zal de commissie worden samengesteld. Een van de oude leden van de vorige commissie, Wybren van Haga, reageert op als volgt op de herstart: 'Ik hoop dat de waarheid boven tafel komt. Er moet een juridische procedure komen tegen de staat voor al die vaccinatieschade.'
Deze zomer werd de corona-enquête gestaakt, omdat er achter de schermen werd geklaagd in de Tweede Kamer dat het een 'wappiecomissie', of juist te links zou zijn. Er waren vooral klachten over de commissieleden Van Haga (BVNL) en Van Houwelingen (FVD), omdat ze te "vooringenomen" publieke stellingnames zouden hebben geuit. Meerdere commissieleden dreigden zelfs op te stappen als Van Houwelingen en Van Haga niet besloten zelf te vertrekken.
Daarnaast meldde toenmalig Kamervoorzitter Vera Bergkamp in een Kamerbrief dat er te weinig partijen waren die een lid wilden afvaardigen voor de commissie die de enquête zou moeten houden. Het gevolg was dat de enquête voor onbepaalde tijd werd uitgesteld.
Hier waren BBB, PVV, FVD, JA21 en BVNL op tegen. Daarom drongen oppositiepartijen meermaals aan op een herstart. Nog dezelfde maand deden Pieter Omtzigt (nu NSC), Nicki Pouw-Verweij (nu BBB) en Liane den Haan een oproep hiervoor aan politieke partijen. 'Wij zijn ongeveer het enige land zonder enquête en dat na de grootste inperking van vrijheden in 75 jaar tijd, de grootste nooduitgangen en de enorme gezondheidscrisis', gaf Omtzigt als motivering.
Toch een herstart
Het mocht echter niet baten. Ook eind september liep een nieuwe poging tot herstart uit op een mislukking. Maar nu, een paar maanden later, zal er toch een herstart komen. Dit meldt De Telegraaf.
Woensdag diende PVV-leider Geert Wilders een motie in om de corona-enquête nieuw leven in te blazen. Dit zal worden aangenomen door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer. Ook partijen die de vorige keer tegen stemden, zoals VVD, D66 en CDA, stemmen ditmaal voor.
Het doel van de parlementaire commissie is om het kabinetshandelen tijdens de coronacrisis te onderzoeken. Er moet duidelijkheid komen over de adviezen waarop de besluiten werden gebaseerd, en welke geluiden wel én niet zijn gehoord. Hiervoor kunnen betrokken ministers onder ede worden gehoord.
Van Haga: onderste steen moet naar boven komen
Wat Van Haga betreft: het voormalig Tweede Kamerlid vindt dat iedere bestuurder doorgelicht moet worden en niet alleen de huidige demissionaire minister van VWS, Ernst Kuipers. "Mark Rutte, Hugo de Jonge, ze zijn allemaal verantwoordelijk geweest. Ik heb me in de coronaperiode vaak in de plenaire zaal afgevraagd: is het moedwillig kwaad gedrag of is het domheid? Ik hoop dat het domheid is en dat het goede bedoelingen zijn. Maar als je nu ziet wat er uit die Wob-verzoeken komt; we zijn gemanipuleerd."
Bij Weltschmerz legt Van Haga uit dat toch doorgaat met de landelijke politiek, ook al haalde hij de kiesdrempel niet.
BVNL mag dan niet terugkeren in de Tweede Kamer. Van Haga en consorten blijven strijdbaar én zichtbaar. Komende tijd via een speciale denktank. "Maar we denken er geen moment aan om de handdoek, en daarmee alles wat we de afgelopen periode hebben opgebouwd en bereikt, in de ring te gooien. We gaan door als actieve denktank en we blijven stevig oppositie voeren. We halen de onderste steen boven in het Coronaschandaal en we zetten de rechtszaak tegen het Ministerie van VWS voor het verkrijgen van de geheime OMT-opnames voort. Bovendien zijn wij de enige echte klassiek-liberale, economisch-rechtse partij van Nederland en blijven we de stem van ondernemend Nederland vertolken. En nu kunnen we helemaal onze eigen koers varen. Zoals het een echte ondernemerspartij ook eigenlijk betaamt."