ECB-directeur weinig optimistisch over Europese economie
De directeur van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, denkt dat de Europese economie zich niet zal herstellen als voor de coronapandemie. Dit vertelt ze bij de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in Davos. De EU kampt met enorme kostenposten, zoals het klimaatbeleid en de steun aan Oekraïne.
Door de coronacrisis kampte de Europese economie met een enorme recessie. Bedrijven moesten gedwongen dicht blijven, en veel evenementen werden geannuleerd. Ook Nederland ging door een diep dal. In 2022 waren de boodschappen 10,2 procent duurder in het jaar ervoor. Dit was de hoogste inflatie sinds 1975, becijferde het CBS. Ook stegen de Europese energieprijzen enorm vanwege de EU-sancties tegen Russisch gas.
Inmiddels gaat het al iets beter met de Europese economie. Wereldwijd neemt de inflatie af. Desondanks denkt ECB-directeur Christine Lagarde niet dat de Europese economie weer helemaal op het niveau zal komen van voor de coronapandemie. Hoewel de consumptie, handel en inflatie zich op het oude komen, omschrijft ze de periode na corona als "vreemd, bijzonder en moeilijk te analyseren".
"In 2023 zagen we het begin van de normalisatie. Als je bijvoorbeeld naar de consumptie over de hele wereld kijkt, is de consumptie nog steeds een drijvende kracht achter de groei, maar de rugwind waarvan we hebben geprofiteerd neemt geleidelijk af", vertelt ze bij de Bloomberg-panel van de WEF-bijeenkomst.
Biljoenen euro's voor klimaatbeleid
De Europese Unie kampt met hoge kosten. Sinds de oorlog in Oekraïne heeft de Europese Unie zo'n 84 miljard euro uitgegeven in de vorm van humanitaire en militaire hulp, en leningen. In december vetode Hongarije een nieuw steunpakket van 50 miljard euro weg, maar nu is er een plan voor een ander steunpakket van 22 miljard euro in de maak.
Daarnaast wil de Europese Commissie het EU-klimaatbudget gaan ophogen van miljarden naar biljoenen euro's. Dit kondigde voorzitter Ursula von der Leyen vorige maand aan bij een klimaattop in Dubai. Het klimaatbeleid moet bekostigd worden met prijsverhogingen.
In elk geval zal Brussel tot 2027 zal Brussel zo'n 118 miljard euro uitgeven aan klimaatprojecten. Dit is ongeveer eenderde van het totale EU-budget in het Cohesiefonds.