Controverse om Holocaust-lezingen aan HU Utrecht: 'Wat een gotspe'

Achtergronden28 januari 2024 5 minuten Redactie
Hogeschool Utrecht
ANP

Er is controverse ontstaan om een reeks van acht Holocaust-lezingen aan de Hogeschool Utrecht die vanaf volgende maand van start zal gaan. Aanvankelijk schrapte de hogeschool deze reeks, naar eigen zeggen kan de veiligheid van de sprekers niet gegarandeerd worden. Ook wil de hogeschool een 'diverse en gebalanceerde dialoog faciliteren over dit onderwerp', in het licht van de Gaza-oorlog. Maar nu gaan ze toch door.

Vanaf 7 februari zou er een achtdelige reeks colleges over de Holocaust van start gaan aan de Hogeschool Utrecht. Onder meer een Holocaust-overlevende zou komen spreken over dit onderwerp. De lezingen zouden worden georganiseerd door de Hogeschool Utrecht en het CIDI. Onderwerpen als Jodenvervolging, Joods verzet, nazi-concentratiekampen en Holocaust-onderwijs zouden aan bod komen.

Maar anderhalve week voor de eerste lezing zou de reeks helemaal worden geschrapt. Dit liet een woordvoerder van de hogeschool zaterdagavond weten aan De Telegraaf. "Wij willen namelijk een diverse en gebalanceerde dialoog faciliteren rond dit onderwerp. We hebben meer tijd nodig om de gebeurtenissen van 7 oktober en daarna in breder perspectief te plaatsen, met ruimte voor uiteenlopende meningen en overtuigingen."

Onveilig voor sprekers
De Hogeschool Utrecht kon niet garanderen dat de lezingen alsnog doorgaan, maar hieraan wordt wel gewerkt. Zondagochtend meldde de hogeschool bovendien dat de veiligheid van de sprekers niet kan worden gegarandeerd.

Uit welke hoek de dreiging komt, laat de hogeschool onbeantwoord. Wel is het duidelijk dat allerlei activistische studentengroepen langere tijd hebben gepleit voor de schrapping van de Holocaust-lezingen. Zo spreekt de actiegroep New Neighbours op Instagram van 'een mooie overwinning', 'schandalig dat ze überhaupt die collegereeks wilden houden’ en ’ik zag dat er een holocaust-overlevende komt spreken. Bizar', aldus De Telegraaf.

Zeker in klimaatactivistische kringen geldt Israël al langer als een controversieel onderwerp. Onder meer Extinction Rebellion ziet een direct verband tussen de klimaatcrisis en de Gaza-oorlog. Ook zullen er bij islamitische studenten waarschijnlijk veel gemengde meningen zijn. Uit onderzoek van The Conference on Jewish Material Claims Against Germany blijkt dat 23 procent van de jongeren in Nederland twijfels heeft over de Holocaust.

Maar zondagmiddag draaide de Hogeschool Utrecht alsnog. De lezingen gaan alsnog door, maar wel op een ander moment omdat anders de veiligheid van de sprekers en aanwezigen niet gegarandeerd kunnen worden. Naar eigen zeggen laat de hogeschool zich niet leiden door 'belangengroeperingen of activisten', aldus een persverklaring.

'Een totaal verkeerde stap'
Desondanks heerst er er grote verontwaardigiging. Zo spreekt de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding van een 'totaal verkeerd signaal' en benadrukt: 'Onderwijs over de Holocaust mag geen speelbal worden in een politiek discours.' De VVD gaat vragen aan minister Dijkgraaf om actie te ondernemen. Ook meldt BBB een spoeddebat en mondelinge vragen aan.

Arthur van Amerongen: Hey maar even, waarom loopt Utrecht steeds voorop in deze wanvertoning? Die islamitische bierkelder met 10.000 man in de Jaarbeurs, Israëlische atleten niet welkom in Utrechtse Boulderhal Energiehaven, station Utrecht Centraal als epicentrum van anti-Israëlische sit-ins waar Abou Eenarm bezongen werd, Utrecht "hand in hand om het Stadhuis", wat zit er in godsnaam in het water van Sharon Dijksma's stad. Is het dan toch allemaal de schuld van Maliebaan 35?

Caspar Veldkamp (NSC): Een totaal verkeerde stap, bedenkelijk.

Claire Martens-America (VVD): In het weekend dat wij de gruwelijke moorden op onze Joodse landgenoten herdenken zakt de HU door de knieën. Op dit soort momenten bewaak je het onderwijs, de feitelijke geschiedenis en de vermelding van de Holocaust.

CIDI: Totale waanzin dat kennis vergaren over de grootste genocide in Europa steeds weer onder druk komt te staan en dit soort laffe beslissingen worden genomen. Academisch onwaardig en volstrekt laf! Het zoveelste voorbeeld dat intimidatie en dreiging loont. 

Rob Oudkerk (PvdA): Het feit dat Utrecht dit even in de ijskast zet... ik vind dat de voorzitter van de Raad van Bestuur zijn biezen moet pakken. Dit kan niet.

Afshin Ellian: Al decennia neemt het antisemitisme toe. De dictatoriale regiems bagataliseren het begrip genocide. Terwijl het westen wegkijkt, verspreidt Islamisme het antisemitisme in de westerse samenlevingen.

Annabel Nanninga (JA21): De suggestie alleen al dat de Holocaust in een ander licht komt te staan na de terreur van 7 oktober is griezelig revisionisme.

Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD): Serieus? Een ‘diverse en gebalanceerd dialoog’ over Jodenvervolging?! Zes miljoen Joden zijn vermoord om wie ze zijn. Zes miljoen levens bruut kapotgemaakt vanwege pure Jodenhaat. Wie dat wil nuanceren heeft zelf een geschiedenisles nodig. Wat een gotspe.

Pieter Omtzigt (NSC): Waar is het moreel kompas op de Hogeschool Utrecht gebleven als je een lezingenreeks over de holocaust schrapt? Tijd om het snel ergens anders en openbaar te organiseren!

Shashi Roopram: Het automatisch koppelen van de herdenking van de Holocaust aan het Israël-Gaza conflict geeft antisemieten de ruimte om de deze herdenking te verstoren voor nabestaanden. Ze kunnen elke keer wijzen naar Gaza en zo het leed van de Joden bagatelliseren. Zo staat het leed van de Joden nooit op zichzelf. Zelfs wanneer zij hun eigen genocide herdenken krijgen anderen een vrijbrief om hun een schuldgevoel aan te praten door te wijzen naar Gaza. Dit terwijl er genoeg Joden zijn die niets hebben met de politiek van Israël.

Roderick Veelo: Letten we op, Hogeschool Utrecht gaat het vergassen van 6 miljoen Joden in context zetten

BoerBurgerBeweging: Het is voor BBB onacceptabel dat geschiedenisonderwijs over zulke belangrijke onderwerpen wordt beïnvloed én geannuleerd door actualiteiten.

Harm Beertema (PVV): In krap vier maanden zijn in Nederland op alle niveaus antisemitisme en onvervalste Jodenhaat de nieuwe norm geworden. Steeds duidelijker wordt dat Nederland niet het land is van verzet en van de dappere prof. Cleveringa met zijn beroemde rede tegen de zuivering van Joden van de Universiteit Leiden. Was het maar zo. Nederland is het land van de ambtenaren die het perfecte persoonsbewijs leverden waar de Duitsers zoveel plezier van hadden, het land van de ambtenaren die de best mogelijke bevolkingsregisters overdroegen, die de treinen precies op tijd lieten rijden. Nederland blijkt weer het land dat bij het geringste zuchtje tegenwind buigt. Het is een tijd om je te schamen voor je eigen land.

Esther van Fenema: In de jaren ‘30 was het vanuit allerlei ‘perspectieven’ ook logisch, verstandig en vanzelfsprekend, veiliger etc. om joden te cancelen. Passen we nu een beetje beter op lieve mensen..?!

Tanay Bilgin (FVD): Willen ze de Holocaust gaan relativeren?

Sander Sassen: Exact 79 jaar geleden werd Auschwitz bevrijd. Een vernietigingskamp dat synoniem is met de holocaust. Daarom is het vandaag Holocaust Memorial Day. Het is pijnlijk om te constateren hoe wijdverspreid antisemitisme nog is in 2024. 

Wij vragen ons af...

Vindt u dat de HU Utrecht zijn excuses moet aanbieden?

Meerartikelen

oorlog
Nieuws

2023 was militair recordjaar: nog nooit zo veel geld uitgegeven aan defensie

In 2023 zijn de wereldwijde militaire uitgaven tot een recordhoogte gestegen, meldt het Stockholm International Peace Research Institute in een nieuw rapport. Er werd omgerekend zo'n 2.289 miljard euro aan defensie besteed, wat een stijging van 6,8 p

Marcouch
Nieuws

Arnhemse burgemeester wil koranverbranding verbieden met vuurverbod

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch wil openbare vuurstoken verbieden, tenzij het om een sfeervuur gaat. Dit voorstel heeft als doel om koranverbrandingen definitief tegen te gaan, vanwege een recente poging hiertoe door Pegida-voorman Edwin Wage

Timmermans
Nieuws

Versprak Timmermans zich of was het opzet? 'Ik vertrouw die man niet'

Geert Wilders kondigde afgelopen weekend aan dat hij aangifte gaat doen tegen Frans Timmermans, als reactie op een uitspraak die Timmermans deed tijdens een gezamenlijk ledencongres van PvdA en GroenLinks in Apeldoorn. De GL-PvdA-leider gaf naderhand

Brand
Nieuws

Bedrijf van AfD-politicus in brand gestoken, veel schade

Duitse veiligheidsdiensten doen onderzoek naar een brandstichting bij een verhuisbedrijf van een AfD-politicus in Schkopau, Saale. Vijf van zijn zes vrachtwagens werden volledig verwoest door het vuur en de zesde is zwaar beschadigd. De brand was zo

Klaas Knot
Nieuws

DNB: dwing Nederlanders om spaargeld in te zetten bij verduurzaming woning

De Nederlandsche Bank (DBN) wil dat Nederlandse huishoudens verplicht geld gaan lenen of hun spaargeld gaan inzetten om hun woning te verduurzamen. Dit meldt De Telegraaf. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft aangegeven dat bijna 95% van de huiseigenare

Trudeau
Nieuws

Canada presenteert kredietsysteem om lening bij bank te krijgen

Wie jarenlang op tijd zijn huur betaalt, kan straks makkelijker een hypotheek krijgen voor een eerste huis. Dit kondigt de Canadese regering aan, onder leiding van Justin Trudeau. De maatregel leidt online tot flinke kritiek, omdat het sommige Canade

Thijssen
Nieuws

Baas werkgeversorganisatie: Nederland moet nadenken over oorlogseconomie

Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW, dringt erop aan dat de zelfbescherming van Nederland een prominentere plaats moet krijgen op de agenda. Ze benadrukt dit in bij WNL op Zondag, waar ze opmerkt dat de werel

Statushouders
Nieuws

Gemeente wil statushouders geen voorrang meer geven op sociale woning

De gemeente Voorne aan Zee heeft besloten dat statushouders niet langer voorrang krijgen op sociale huurwoningen. Ze willen dat de eigen inwoners dezelfde kans hebben om een woning te krijgen als asielzoekers met een verblijfsvergunning. De gemeente

Leesmeeropinie
Leesmeerinterviews

Meerartikelen

COA
Nieuws

Gemeente Dinkelland gaat bos kappen om er een azc te plaatsen

De omwonenden van de locatie waar de gemeente Dinkelland een asielzoekerscentrum (azc) wil vestigen, reageren met verbijstering en ongeloof. Toen ze de brief ontvingen met de aankondiging van het azc, dachten ze eerst dat het ging over de opvang in h

Reclame
Nieuws

GL en PvdD willen reclameverbod op vliegvakanties en vlees in Amsterdam

GroenLinks en de PvdD stellen voor om in Amsterdam reclame voor producten als vliegvakanties, benzineauto's, en vlees te verbieden. Ze willen dit verbod in de algemene plaatselijke verordening (APV) opnemen. Reclame voor 'fast fashion' moet ook onder

Pulsvisserij
Onderzoek

Europees verbod op pulsvisserij blijkt onwetenschappelijk

Het Europese verbod op pulsvisserij blijkt onwetenschappelijk. Dit concludeert WUR-onderzoeker Pim Boute in zijn artikel, dat is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. "Pulsvisserij verdient een herkansing, zeker omdat er nog mogelijkheden

Asiel
Achtergronden

Asielzoekers innen tientallen miljoenen euro's dankzij dwangsommen tegen de Staat

Het demissionaire kabinet voorziet dat asielzoekers die klagen over langzame afhandeling van hun asielaanvraag volgend jaar 30 miljoen euro aan dwangsommen zullen ontvangen. Dit staat vermeld in de nieuwste begrotingsupdate. Demissionair staatssecret

Bruins Slot
Nieuws

D66-minister pakt vliegtuig naar Luxemburg ondanks klimaatambities

Minister Kajsa Ollongren van Defensie heeft zondagavond het regeringsvliegtuig gepakt naar Luxemburg. Volgens GPS-gegevens duurde de vliegreis zo'n half uur. Dit leidt tot verontwaardigde reacties op sociale media. 'Dit had makkelijk met de trein gek

Tesla
Nieuws

Elektrische auto's in vrije val? Tesla verlaagt prijzen nu verkoop tegenvalt

Tesla heeft dit weekend de prijzen van zijn elektrische auto's in China en de Verenigde Staten verlaagd om de tegenvallende verkopen aan te pakken. Ook de software voor zelfrijdende auto's, genaamd Full Self-Driving- of FSD-software, wordt nu in de V

Ollongren
Nieuws

Minister wil 'langdurige pensioeninvesteringen' in defensiesector: 'Oorlogszuchtig'

Demissionair minister van Defensie Ollongren (D66) had gisteren een positief gesprek met pensioenfonds ABP. "Iedereen heeft belang bij een goed pensioen in een leefbare wereld. Vrede en veiligheid horen daar onlosmakelijk bij. Daarom bespraken we de

GL
Video

Vlam in de pan bij GroenLinks-congres; spreker wordt van podium gestuurd na antisemitisch betoog

Tijdens het partijcongres van GroenLinks-PvdA in Apeldoorn kregen leden de kans om hun standpunt te uiten over kwesties zoals Israël en Palestina. De partij wil een motie voorleggen die beoogt meer ruimte te geven voor kritiek op het beleid van Israë

Timmermans
Peiling

Peiling: PVV groeit door naar 50 zetels, tweemaal zo groot als partij Timmermans

In de nieuwste peiling van Maurice de Hond wordt de PVV  op 50 zetels gepeild. De gelegenheidscoalitie van Frans Timmermans wordt gepeild op 25 zetels. NSC levert een zetel in. In maart werd de PVV nog 49 zetels gepeild, nadat het de maand ervoor op

Wilders
Achtergronden

Gaat Timmermans vervolgd worden na aangifte door Wilders? 'OM is niet onpartijdig'

Geert Wilders kondigde afgelopen weekend aan dat hij aangifte gaat doen tegen Frans Timmermans, als reactie op een uitspraak die Timmermans deed tijdens een gezamenlijk ledencongres van PvdA en GroenLinks in Apeldoorn. Maar heeft aangifte hiervoor do

Wilders
Nieuws

Moeder Geert Wilders overleden: 'Ik mis haar nu al'

Geert Wilders heeft triest nieuws te melden: zijn moeder is afgelopen weekend overleden. De PVV-leider deelde dit via berichtendienst X, waarbij hij aangaf haar nu al erg te missen maar troost vindt in het feit dat ze niet langer lijdt. Het bericht v

Harari
Achtergronden

WEF-adviseur van Schwab: 'Waarom hebben we zo veel mensen? Er ontstaat klasse van nutteloze mensen'

Tijdens een TED-lezing in Londen stelde Yuval Noah Harari de vraag: "Waar hebben we zoveel mensen voor nodig?" Als adviseur van het World Economic Forum, voorspelde hij dat de snelle ontwikkeling van computertechnologie "mensen overbodig zal maken",