Huizenprijzen Nederland: voor gemiddelde woning is inkomen van bijna een ton vereist
Uit berekeningen van databedrijf Calcasa blijkt dat voor een gemiddelde koopwoning in Nederland inmiddels een inkomen van bijna 100.000 euro vereist is. Dit nieuws komt naar voren nadat de huidige woningprijzen zijn afgezet tegen de nieuwe leennormen. "Eigen geld is belangrijker dan ooit", aldus Calcasa tegen het AD.
Aan het einde van 2023 bedroeg de gemiddelde woningprijs 452.000 euro. Volgens de berekeningen van Calcasa is er nu een jaarlijks inkomen van 95.000 euro nodig om daar een hypotheek voor te kunnen krijgen, gebaseerd op de nieuwe leennormen. Met andere woorden: zelfs twee modale inkomens van 44.000 euro zijn niet voldoende. Starters die een appartement willen financieren, hebben al een inkomen van 80.000 euro nodig. Dit maakt het voor alleenstaanden of eenverdieners des te moeilijker om een woning te bemachtigen, aldus Calcasa.
"We weten dat de prijzen de afgelopen tien jaar hard zijn gestegen, maar als je dat concreet maakt naar inkomensbedragen dan schrik je wel. Dit zijn gigantische inkomens. Voor een eenverdiener is het bijna onmogelijk ertussen te komen. Dit bevestigt meer dan ooit het belang van eigen geld, in de vorm van overwaarde of spaargeld", vertelt de directeur van Calcasa aan het AD.
Gemiddelde woning kost meer dan vier ton: 'Dankzij klimaatplannen en massa-immigratie'
Uit cijfers van het CBS en NVM blijkt dat de gemiddelde prijs van een koopwoning boven de vier ton ligt in 2023. Dat is meer dan 10 keer zo veel als een modaal inkomen, stelt Forum voor Democratie in een kritisch bericht. Het jarenlange kabinetsbeleid is hier voor verantwoordelijk, aldus de politieke partij.
Al eind 2022 werd duidelijk dat starters bijna een twee keer modaal inkomen nodig moeten hebben om aan een koopwoning te komen. 'Tussen 2003 en 2015 hadden starters nog een bruto inkomen van ongeveer € 40.000 nodig om een eerste woning te kopen. Maar sindsdien is dit bedrag omhooggeschoten naar € 71.000', schrijft Vastgoedactueel.nl over de explosieve stijging.
Forum voor Democratie zoomt zelf nog iets verder uit: in 1995 kostte een koopwoning iets meer dan vier keer een modaal inkomen. Tegenwoordig dus ruim tien maal. Hoe komt dit? Forum schrijft stellig: 'Klimaatplannen, massa-immigratie en stikstofdoelstellingen. Deze drie projecten van het kabinet hebben een dramatische invloed op de woningmarkt. Bouwkosten nemen toe, woningen worden steeds schaarser en bijbouwen wordt verhinderd. Het resultaat is duidelijk.'
Klimaatplannen, massa-immigratie en stikstofdoelstellingen. Deze drie projecten van het kabinet hebben een dramatische invloed op de woningmarkt. Bouwkosten nemen toe, woningen worden steeds schaarser en bijbouwen wordt verhinderd. Het resultaat is duidelijk.👇🏻 #FVD pic.twitter.com/OaWzcMOl9v
— Forum voor Democratie (@fvdemocratie) May 31, 2023