Sportbond NCAA aangeklaagd om toestaan transgenders in vrouwensport
Zestien vrouwelijke atleten klagen de Amerikaanse sportbond NCAA aan voor het toestaan van biologische mannen (transgenders) bij hun wedstrijden. De vrouwen zeggen titels, records en selectieplekken hierdoor te zijn misgelopen. Nu willen ze eerherstel, meldt Fox News.
Donderdag dienden de Amerikaanse vrouwen hun aanklacht in bij het gerechtshof van het noordelijke district in Georgia. De aanklacht is gericht tegen de overkoepelende sportbond NCAA en minimaal vier Amerikaanse universiteiten uit Georgia, waarvoor de vrouwen zijn uitgekomen.
Het gaat vooral om atleten uit de zwemsport, maar ook atletiek, volleybal, tennis en basketbal zijn vertegenwoordigd. Een paar vrouwen doet anoniem aangifte, maar verder gaat het om Riley Gaines, Reka György, Kylee Alons, Kaitlynn Wheeler, Ainsley Erzen, Ellie Eades, Lily Mullens, Suzanna Price, Carter Satterfield, Kate Pearson, Katie Blankenship en Julianna Morrow.
Misgelopen titels en geschonden privacy
De vrouwen zeggen benadeeld te zijn, doordat biologische mannen mochten meedoen in hun sportcategorie. Dit was mogelijk dankzij de soepele NCAA-regelgeving omtrent transgenders en inclusie. Hierdoor zeggen de vrouwen records, titels en selectieplaatsen te zijn misgelopen. Ook zeggen ze dat hun grondrecht op lichamelijke privacy is geschonden, doordat de biologische mannen mogen omkleden in dezelfde kleedkamer als zijzelf.
'De NCAA legt tegelijkertijd een radicale anti-vrouwenagenda op aan universiteitssporten, door Titel IX te herinterpreteren. Hierbij worden vrouwen gedefinieerd als een testosterongehalte, waardoor mannen kunnen concurreren in vrouwenteams', aldus de klacht. 'Ook vernietigt NCAA veilige plekken voor vrouwen door naakte mannen met volledige mannelijke geslachtsdelen toe te staan in de vrouwenkleedkamers, en door hen zich te laten uitkleden in het bijzijn van onwillige universiteitsvrouwen. Hierdoor worden er situaties gecreëerd waarin onwillige vrouwelijke universiteitsatleten onbewust of met tegenzin hun naakte of gedeeltelijk geklede lichamen aan mannen moeten blootstellen, waardoor vrouwen worden onderworpen aan een verlies van hun grondwettelijke recht op lichamelijke privacy.'
Daarom willen de vrouwen dat de NCAA verantwoordelijkheid neemt. In de aanklacht staat dat de sportbond 'alle onderscheidingen, records, punten, prijzen, titels, trofeeën, aankondigingen of andere erkenningen' uit het verleden ongeldig moet verklaren, indien ze zijn toegekend aan biologische mannen die deelnamen aan de vrouwencategorie. Vervolgens moeten ze worden toegewezen aan de vrouwelijke atleet die er eigenlijk recht op heeft gehad, citeert Fox News de aanklacht.
'Essentie van vrouwensport'
Volgens de vrouwelijke aanklagers is deze maatregel broodnodig om de vrouwensport als dusdanig te behouden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat transgender atleten een biologisch voordeel blijven houden ten opzichte van vrouwelijke atleten, ook al slikken ze testosteron afremmende medicijnen. Dit zorgt ervoor dat transgender relatief veel wedstrijden in de vrouwensport winnen, zoals in het zwemmen, wielrennen en golf.
Het gaat lang niet alleen om lokale wedstrijden, maar ook om landelijke wedstrijden. Een bekend voorbeeld hiervan was de Amerikaanse Lisa Thomas, die in 2022 een nationaal zwemtoernooi won. In het kader van een eerlijk speelveld, willen de aanklagers daarom dat de prijzen en titels, die transgenders hebben gewonnen in de vrouwensport, worden teruggegeven.
"Deze rechtszaak tegen de NCAA gaat niet alleen over concurrentie; het is een strijd voor de essentie van de vrouwensport", zegt ICONS-medeoprichter Marshi Smith in een persbericht. "We komen op voor eerlijkheid, voor de rechten van vrouwelijke atleten om op een gelijk speelveld te concurreren. Het gaat erom de erfenis van Titel IX te behouden en ervoor te zorgen dat de toekomst van de vrouwensport net zo mooi en eerlijk is als het verleden."