JA21-Europarlementariër verwijt linkse politici in de zak van 'Big Business' te zitten
Volgens JA21-Europarlementariër Michiel Hoogeveen staat het ondernemingsklimaat in de Europese Unie zwaar onder druk. Mkb-bedrijven worden met steeds meer regels opgezadeld, terwijl grote bedrijven nauwelijks hinder ondervinden. Hoogeveen vindt het verrassend dat voornamelijk linkse partijen en politici binnen de Europese Unie kleine bedrijven opzadelen met regeldruk, volgens hem zitten deze politici onder het juk van 'Big Business'.
De Europese Unie als economische tijger? Een lang vervlogen idee, meent Hoogeveen. Tijdens een debat in het Europese Parlement haalt hij stevig uit naar de huidige koers van Brussel. "Europa wordt een tweederangseconomie. De wereldwijde economische concurrentie is moordend en neemt hevig toe. In plaats van het Europese vestigings- en ondernemingsklimaat te verbeteren, prijst de EU zichzelf uit de markt met verstikkende regelgeving. Met de Europese richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven (CS Triple D) wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. Deze richtlijn moet zogenaamd de economie verduurzamen, maar zadelt in werkelijkheid bedrijven op met regels en dure rapportageverplichtingen."
Volgens de JA21-politicus zijn met name bepaalde bedrijven enorm blij met de nieuwe wetgeving. Maar het merendeel van de bedrijven ervaren juist nog meer stress door de nieuwe wetgeving. "De echte winnaars van deze richtlijn ‒ en dan kijk ik vooral naar de linkerkant van het Parlement ‒ zijn grote consultancy-, accounting- en advocatenkantoren. De verliezers: onze bedrijven, werknemers en hun klanten, die extra kosten moeten dragen. De vraag die wij onszelf moeten stellen is: willen wij een concurrerende markteconomie? Of willen wij richting een bureaucratisch, corporatistisch systeem? De lidstaten die de richtlijn proberen tegen te houden, verdienen alle steun. Willen wij in de toekomst welvarend en concurrerend blijven, dan moet dit onding naar de prullenbak. Stop CS Triple D!"
Echter was PvdA-Europarlementariër Lara Wolters het niet eens met deze kritiek. Volgens Wolters snapt Hoogeveen de wetgeving zelf niet. "Ik vind dit interessant, want u en een aantal collega’s met u heeft nooit begrepen wat due diligence (passende zorgvuldigheid, red.) is. U heeft nooit begrepen wat het verschil is tussen dit akkoord uit december en de richtlijn duurzaamheidsrapportage door bedrijven. Dus had ik voor u de vraag: over welke verstikkende regels gaat het precies? Ik denk dat u dit nooit heeft gelezen, maar ik zal u heel even helpen: wilt u mij vertellen waar de rapportageverplichtingen zitten in het akkoord en waarmee accountants hierin precies geld gaan verdienen?"
Hoogeveens repliek luidde: "
Nou, als voormalige accountant en consultant geef ik daar graag antwoord op. Er is namelijk een nieuwe tak in de accountingindustrie: dat is de advisory-tak. En voor die advisory-tak gaat men naar bedrijven toe om te kijken hoe zij over hun waardeketen rapporteren. En de manier waarop zij rapporteren wordt vervolgens doorgelegd aan de mkb’ers, aan de toeleveranciers. Dat zijn dus uiteindelijk de verdiensten … (Geroep) Google “CS Triple D” eens! Google dit eens! De eerste twee pagina’s van “CS Triple D” zijn de grote consulting-, accountancy- en advocatenkantoren. U denkt dat u pleit voor een betere wereld, maar uiteindelijk bent u in de zak van de big business, niet van het mkb."