Hoe effectief was het coronavaccin? 'Het hielp alleen bij 80-plussers'
Nog niet zo lang geleden werden alle Nederlanders opgeroepen om zich te laten vaccineren. Alle leeftijdscategorieën werden ontbonden, van jong tot oud. Maar was het wel zo zinvol om ook jongere Nederlanders te laten prikken? Data-analist Herman Steigstra trekt een duidelijke conclusie, op basis van de CBS-cijfers.
Naast de 65-plussers deed het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ook een nadrukkelijk beroep op jongeren om zich te laten vaccineren. Onder het mom van 'Dansen met Jansen' werd het Jansen-vaccin in juni 2021 vergeven aan jongeren, waarmee ze direct een QR-code konden krijgen voor de horeca. Ook stelde het RIVM de coronaprik beschikbaar voor kinderen vanaf zes maanden oud.
Maar was dit allemaal wel wetenschappelijk onderbouwd? Na een uitgebreide analyse van de CBS-cijfers trekt data-analist Herman Steigstra een opmerkelijke conclusie. Volgens hem waren de coronavaccins alleen effectief voor alle Nederlanders boven de tachtig jaar. Zeker gezien de huidige oversterfte moet er voorzichtig worden omgesprongen met vaccins, vindt Steigstra.
'Vaccinatie geeft bescherming, maar ook risico. Op basis van de beschikbare cijfers van het CBS concluderen we dat vaccineren in 2021 alleen zinvol was voor mensen ouder dan 80 jaar. In 2022 was dat zelfs voor boven de 95 jaar. Onder deze leeftijden was het risico op "Onverklaard overlijden" juist groter. Als we kijken naar de geldelijke middelen die deze campagnes hebben opgeslokt, dan is het een investering in gezondheidsschade geweest', concludeert de data-analist op LinkedIn.
In een recente NieuwRechts-column wijdt Steigstra al uit over de feiten en mythes rondom het coronavaccin. Volgens zijn analyses was dit vaccin totaal niet effectief. 'De vaccins werden pas effectief nadat de oversterfte verdwenen was en daarmee de epidemie ten einde', schrijft hij onder meer.