D66-prominent voelt zich 'tweederangsburger' in Nederland
Voormalig D66-Kamerlid en transvrouw Lisa van Ginneken is niet te spreken over de aangenomen Kamermotie tegen de transgenderwet. "Kennelijk leef ik in een land waarin de politieke meerderheid mij beschouwt als tweederangsburger", vertelt ze bij De Volkskrant.
Dinsdagmiddag nam de Tweede Kamer een motie aan om de transgenderwet niet te verruimen. Bij de hoofdelijke stemming kreeg de motie steun van 73 Kamerleden, terwijl 70 leden tegen stemden. De motie werd ingediend door NSC en SGP en kreeg ook steun van PVV, BBB, ChristenUnie, Denk, FvD en JA21. De andere fracties stemden tegen.
De discussie gaat over een wetsvoorstel dat drie jaar geleden werd ingediend. Dit voorstel maakt het makkelijker om de geslachtsaanduiding in het paspoort te veranderen, zonder de noodzaak van een verklaring van een deskundige. Ook zou het jongeren onder de 16 jaar mogelijk maken hun geslachtsregistratie te veranderen.
Maar D66-minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming gaat de motie niet uitvoeren. Volgens hem 'torpedeert de motie een zorgvuldig wetgevingsproces torpedeert en ontneemt het de kans om over deze belangrijke wet de dialoog met de Kamer te voeren'. Met de motie zou namelijk het tweede termijn van de inhoudelijke behandeling worden verhinderd in de Tweede Kamer. Dit wil Weerwind voorkomen.
'Tweederangsburger'
Desondanks is voormalig D66-Kamerlid en transvrouw Lisa van Ginneken niet te spreken over de stemuitslag van de motie. Bij De Volkskrant spreekt ze van 'puur opportunisme en populisme', genomen op basis van 'onderbuikgevoelens'. Als Kamerlid was ze groot voorstander van een verruiming van de transgenderwet. Daarom beschouwt ze de motie als een politieke en maatschappelijke nederlaag.
Van Ginneken vreest dat er strak een 'ultrarechts' kabinet aan de macht komt, die de voorgestelde verruiming alsnog zal afkeuren. "Ik vrees dat het emancipatiebeleid voor trans personen en andere lhbti’ers zal worden teruggeschroefd. En ik ben bang dat dat meer kwetsbare groepen in onze samenleving overkomt, ook vrouwen en mensen met een migratieachtergrond", zegt ze bij De Volkskrant.
De D66'er wil zich blijven inzetten voor transrechten. Ze zegt dat ze in Nederland kennelijk wordt beschouwd als tweederangsburger. "Dat is best wel heftig", besluit ze bij De Volkskrant. "Terwijl transgender personen nu al heel veel te maken hebben met discriminatie, geweld en buitensluiting. Deze motie is de zoveelste dreun."
Eind 2022 werd Van Ginneken nog per ongeluk aangesproken als 'meneer' tijdens een Kamerdebat. Dit gebeurde destijds door haar eigen partijgenoot, toenmalig Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Kort erop werd Van Ginneken ook gemisgenderd door een CDA'er.