Provincie Utrecht grijpt terug naar gas vanwege overvol stroomnet
De provincie Utrecht gaat weer over op aardgas, ondanks de eigen klimaatambities. De reden hiervoor is het overvolle stroomnet, dat de bouwsector lamlegt. Ook andere provincies overwegen terug te grijpen naar aardgas.
Ondanks pogingen om Nederland gasvrij te maken, blijft aardgas noodzakelijk in Utrecht en andere regio's om woningbouw te ondersteunen. Dit komt naar voren uit uitspraken van demissionair minister Jetten van Klimaat, netbeheerders Stedin en Tennet, en de provincie Utrecht. Zij waarschuwen dat zonder extra maatregelen, de nieuwbouw van woningen stagneert en het elektriciteitsnet overbelast raakt.
De netbeheerders adviseren inwoners die hun huizen willen verduurzamen om hybride warmtepompen te installeren. Deze werken deels op gas, in plaats van volledig elektrische warmtepompen. Ook stellen ze voor om meer gasturbines te gebruiken en publieke laadpalen voor elektrische auto's tijdelijk uit te schakelen tijdens piekmomenten. Deze stappen zijn nodig om te voorkomen dat het stroomnet vastloopt.
Utrecht grijpt terug
De situatie is vooral urgent in de provincie Utrecht, waar zonder ingrijpen, bouwprojecten en de energietransitie vertragen. De problemen met het stroomnet kunnen leiden tot onderbrekingen in de stroomvoorziening voor 125.000 huishoudens.
Volgens Forum voor Democratie maakt provincie Utrecht de juiste keuze. 'Stroom is geen realistisch alternatief voor aardgas. Ons stroomnet is niet berekend op zoveel zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen. Aardgas is een onmisbaar onderdeel van onze energie-infrastructuur. Er afscheid van nemen onder het mom van “duurzaamheid” is oerdom', reageert de partij via sociale media.
Deze maatregelen gelden niet alleen voor Utrecht. Ook in de Flevopolder en Gelderland wordt gedacht aan vergelijkbare oplossingen. Voor de zomer wordt duidelijk welke stappen daar nodig zijn.
Zonder deze ingrepen dreigt er tot 2030 voor anderhalf miljoen kleinverbruikers, zoals huishoudens, een risico op stroomuitval. Dit kan leiden tot knipperende lampen, het afschakelen van zonnepanelen, en frequente stroomonderbrekingen.
De impact van deze problemen is ook merkbaar bij grootverbruikers. De wachttijden voor nieuwe of zwaardere aansluitingen nemen toe, wat vooral bedrijven treft die willen verduurzamen.