Dreigt Telegram te worden gecensureerd door Belgische overname?
Volgens Belgische media zal de Belgische elektronische communicatieregulator BIPT toezicht houden op de berichtenapp Telegram voor heel Europa. De Digitale Dienstenwet (DSA) van de EU verplicht socialemediaplatforms die in Europa opereren om een bedrijf aan te wijzen als hun lokale vertegenwoordiger. De app met hoofdkantoor in Dubai koos voor een Belgisch bedrijf, de European Digital Services Representative (EDSR), om het te vertegenwoordigen. Daarom valt Telegram onder het toezicht van de BIPT, die de app zal verplichten om te voldoen aan de Belgische wetgeving inzake gegevensbescherming en haatzaaiende taal.
Telegram is een op de cloud gebaseerde service opgericht door de in Rusland geboren Pavel Durov in 2013, die tijdens de COVID-lockdown aan populariteit won. Het wordt gebruikt door voorvechters van vrije meningsuiting en pro-democratieactivisten, vooral in Rusland en Iran, waar de versleuteling mensen in staat stelt om te communiceren zonder overheidsbemoeienis.
Sommige Europese overheden hebben de app echter beschuldigd van het faciliteren van criminaliteit en "haatzaaiende taal." Het heeft al de woede van de Belgische autoriteiten opgewekt vanwege het gebruik door de opstandige soldaat Jürgen Conings, die in 2021 het onderwerp was van een klopjacht nadat hij had gedreigd gezondheidsfunctionarissen aan te vallen.
Mathias Vermeulen van het gegevensrechtenbedrijf AWO legde uit hoe de regelgeving zal werken: "Stel dat iemand in Nederland in een Telegram-kanaal zit dat oproept tot geweld tegen een synagoge of moskee, en een melding doet bij Telegram maar merkt dat er niets aan wordt gedaan, dan kan hij of zij een klacht indienen bij de BIPT," vertelt hij aan De Standaard. De Belgische toezichthouder kan dan een boete opleggen als de app niet voldoet.