Europarlementariër ergert zich aan veelgevraagde NPO-gast Rob Jetten: 'Hij verspreidt nepnieuws'
In de plannen van het nieuwe kabinet zal de btw op onder andere magazines, kranten en boeken worden verhoogd van 9 naar 21 procent. Deze maatregel heeft geleid tot felle reacties en discussie. Onder meer bij D66'er Rob Jetten, die opnieuw werd uitgenodigd door de NPO om zijn beklag te doen.
D66-partijleider Rob Jetten noemde de btw-verhoging in de talkshow Sophie & Jeroen een ‘boete op boeken’. Hij benadrukte het belang van toegankelijke media in tijden van desinformatie: “Eén op de drie jongeren in Nederland heeft te maken met laaggeletterdheid. Jongeren van rond de 15 kunnen heel slecht lezen. Het is zeker in tijden van desinformatie superbelangrijk dat er vrije nieuwsgaring is, dat mensen kranten kunnen kopen,” aldus Jetten. Hij wil dat de btw-verhoging op kranten en boeken van tafel gaat.
Europarlementariër Dorien Rookmaker uitte haar frustratie over Jettens uitspraken op X: 'Waarom mag iemand als Rob Jetten avond aan avond nepnieuws verspreiden? Zonder dat BNNVARA op de vingers wordt getikt?', vroeg ze.
De-ma-go-gie. Alsof een lage prijs voor kranten en boeken (€2,- is de verhoging) tot minder laaggeletterdheid leidt. Wat een flauwekul!
— Dorien Rookmaker (@RookmakerDorien) May 22, 2024
Rookmaker bekritiseerde ook de beleidsmaatregelen van partijen zoals D66 en PvdA: 'Als er partijen het leven aantoonbaar duurder (energieprijzen, bankkosten, inflatie door extra bureaucratie) en het onderwijs aantoonbaar slechter hebben gemaakt (onderwijsministers de laatste 40 jaar) zijn het de PvdA en D66 over de afgelopen decennia', stelde Rookmaker. Ze verwees hierbij naar oud-ministers Wallage en Ritzen.
De voorgestelde btw-verhoging heeft daarmee niet alleen economische implicaties, maar ook een bredere discussie over de toegankelijkheid van informatie en de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. De komende tijd zal moeten blijken of het kabinet deze plannen doorzet of dat er aanpassingen worden gemaakt.